Cinci cetățeni ai Azerbaidjanului cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani, sunt cercetați penal după ce au șantajat mai multe persoane din regiunea de Nord a Republicii Moldova, în scopul estorcării sumelor de bani cuprinse între 10.000 și 40.000 euro, precum și pentru însușirea ilegală a bunurilor din posesia acestora.

Aceștia, au fost reținuți pentru 72 de ore.

Reținerea a avut loc în urma sesizării organului de urmărire penală a IP Bălți de către mai multe victime. Acestea, au declarat că, timp de câteva săptămâni sunt șantajate și amenințate cu aplicarea violenţei de mai multe persoane, în caz că nu le vor transmite sumele de bani solicitate. Totodată, asupra unei victime, agresorii au aplicat forța fizică și au estorcat suma de 700 euro. Concomitent, victimei i-a fost stabilit un termen de o săptămână pentru ca bunurile imobile din posesie să fie transmise notarial pe numele unei persoane interpuse.

De asemenea, la 8 iulie curent, o altă persoană a avut de suferit în urma suspecților, aceștia deplasându-se la domiciliul victimei, l-au urcat într-un automobil și l-au dus într-o fâșie forestieră din preajmă, unde acționând din interes material și urmărind scopul șantajului, l-au amenințat prin răfuială fizică, inclusiv asupra rudelor acestuia. De asemenea, agresorii au înaintat față de victimă cererea de a le transmite mijloace băneşti în sumă de 17 500 euro, ceea ce constituie o pagubă materială în proporții deosebit de mari, ameninţîndu-l cu aplicarea violenței fizice, în caz de neândeplinire a cerinţelor sale privind transmiterea bunurilor.

Ca urmare a măsurilor speciale de investigații efectuate de ofițerii Inspectoratului național de investigații, de comun cu organul de urmărire penală a IP Bălți și Procuratura municipiului Bălți, infractorii au fost identificați.

Astfel, la 26 iulie curent, cu suportul angajaților BPDS „Fulger” a IGP și BDS „Scorpion” al DTC a MAI, suspecții au fost reținuți.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților, au fost depistate și ridicate patru arme, cartușe pentru acestea, amortizor, telefoane mobile cu secvențe video despre maltratarea altor victime, cartele SIM, cuțite, urme biologice și alte obiecte care ar putea demonstra vinovăția în comiterea infracțiunilor pe teritoriul RM.

Pe acest caz, a fost inițiată o cauză penală în baza art. 189 alin. (6) CP al RM. Conform legislației, dacă va fi demonstrată vinovăția suspecților, aceștia riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de la 13 la 15 ani.