În timp ce Chișinăul se agită din cauza vizitei lui Dmitri Rogozin, cei din stânga Nistrului sunt pe ultima sută de metri în pregătirea manifestațiilor, planificate să aibă loc mâine. La Bender a fost deja inaugurată cu mare fast o alee și un monument în cinstea militarilor ruși. Prezent la eveniment, liderul separatist le-a mulțumit soldaților din Federația Rusă pentru pacea și siguranța din regiunea transnistreană.

„Am ajuns la cea de-a 25-a aniversare a misiunii de pacificare, o perioadă deloc simplă, când în Moldova, statul vecin care se face vinovat de declanșarea războiului în Transnistria, se iau decizii de retragere a trupelor de pacificare”, a menționat liderul separatist Vadim Krasnoselski.

Liderul separatist Vadim Krasnoselski le-a mulțumit militarilor ruși pentru faptul că de 25 de ani asigură pacea în regiune.

„Datorită acestei misiuni de succes, timp de 25 de ani nu a murit niciun militar și niciun cetățean”, a mai spus liderul separatist.

Vadim Krasnoselski nu a precizat însă la care categorie de cetățeni se referă. Militarii ruși, cu misiunea de a asigura pacea în regiune, ar fi ucis cel puțin doi moldoveni. În 1995, Constantin Andreev a fost împușcat în ceafă pe podul de la Iagorlâc, de pe traseul Dubăsari-Râbnița, de către un pacificator, aflat în stare de ebrietate. Iar în 2012, Vadim Pisari, un tânăr din satul Pârâta, a fost împușcat de un militari rus pentru că nu s-ar fi oprit la cerințele acestuia. Acum câteva zile, Parlamentul a adoptat o declarație privind retragerea trupelor militare rusești din stânga Nistrului. Autoritățile de la Chișinău au solicitat și anterior același lucru, însă Moscova nu și-a respectat angajamentele.