Consumul excesiv de ciocolată poate să îi facă pe bărbați să devină neliniștiți și deprimați, potrivit unui studiu publicat recent în Marea Britanie, ale cărui rezultate indică faptul că zahărul poate să influențeze starea de dispoziție a oamenilor, scrie Agerpres.

Oamenii de știință au descoperit că bărbații care consumă mai mult de 67 de grame de zahăr pe zi se confruntă cu o creștere de peste 20% a riscului de a dezvolta o tulburare de dispoziție în comparație cu aceia care consumă mai puțin de 39,5 grame de zahăr pe zi.

Pentru motive care deocamdată nu au fost clarificate, studiul, la care au participat câteva mii de persoane de ambele sexe care lucrează în instituțiile publice din Marea Britanie, nu a descoperit nicio legătură între consumul de zahar și riscul crescut de apariție a unei tulburări de dispoziție în rândul femeilor.

Consumul de zahăr a fost comparat cu ratele de frecvență ale tulburărilor mintale obișnuite înregistrate în rândul a peste 5.000 de bărbați și 2.000 de femei, între anii 1983 și 2013.

Participanții au fost plasați în trei grupuri în funcție de cantitatea de zahăr consumată zilnic. După cinci ani, bărbații din grupul cu cel mai mare consum zilnic de zahăr prezentau un risc cu 23% mai mare de a dezvolta o boală mintală comună, precum depresie sau anxietate, în comparație cu grupul aferent celui mai scăzut consum zilnic de zahăr.

Adulții britanici consumă aproximativ de două ori mai mult dozele zilnice de zahăr recomandate de medici. Trei sferturi din consumul lor zilnic de zahăr provin din alimente și sucuri dulci.