Țara care a interzis prin lege parlamentarilor să își angajeze membri de familie

29 iulie 2017, ora 13:37

Această interdicţie era o promisiune a candidatului Macron, după scandalul presupuselor angajări fictive ale membrilor familiei lui François Fillon, care a afectat campania prezidenţială.

Vor fi interzise angajările membrilor familiilor „în privinţa familiei apropiate” – soţ, ori soţie, partener, concubin ori concubină, părinţi şi copii, dar şi cei ai soţului ori soţiei, partenerului ori partenerei sau concubinului ori concubinei.

Pedeapsa prevăzută în cazul încălcării interdicţiei este de trei ani de închisoare şi plata unei amenzi în valoare de 45.000 de euro.

În privinţa angajării oricărei alte persoane din al doilea cer de rude – care au o „legătură familială”, membru sau fost membru al familiei – este obligatorie o declaraţie în acest sens, ca în cazul angajării încrucişate – angajarea unui colaborator din familia altui ales sau ministru.

Aceeaşi interdicţie a angajării membrilor propriei familii „apropiate” se va aplica aleşilor locali la cabinetele lor.

În privinţa recrutării de către primari sau preşedinţi ai unor comunităţi de peste 20.000 de locuitori, al oricărui alt membru sau fost membru al propriei familii sau a familiei partenerului ori partenerei, este necesară depunerea unei declaraţii la Înalta Autoritate pentru Transparenţa Vieţii Publice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram