Platforma pentru Egalitate de Gen se arată îngrijorată de faptul că în noua structură a Guvernului sunt doar două femei, fapt ce constituie o sfidare a angajamentelor naționale și internaționale de promovare a egalității de gen în procesul decizional.

Membrii PEG au expediat un Apel către Prim-Ministrul Republicii Moldova, Președintele Republicii Moldova și Președintele Parlamentului Republicii Moldova, prin care solicită respectarea cotei de 40 % la formarea Cabinetului de miniștri și a echipelor de conducere a ministerelor, astfel încât în componența acestuia să se regăsească cel puțin 4 femei.

„Considerăm acest fapt unul nedemocratic și menit să continue sub reprezentarea femeilor din Republica Moldova. Acest fapt reprezintă o încălcare gravă de către Guvern a legislației RM (legea nr. 71 din 14.04.2016) care garantează reprezentarea echitabilă a femeilor și bărbaților în funcții decizionale. Mai mult, acesta este un regres în respectarea angajamentelor internaționale și naționale asumate cu privire la egalitatea de gen. Ori numirea a doar două femei în structura noului Guvern nicidecum nu se încadrează în acțiunea asumată”, se menționează în apel.

Apelul poate fi accesat AICI.