/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Expert: Dolarul costă mai puţin de 18 lei. Deprecierea valutei străine este sezonieră

missing
04 august 2017, ora 17:17

Solicitat de IPN, expertul financiar al Centrului Analitic Expert-Grup, Sergiu Gaibu, spune că nivelul la care a ajuns în prezent dolarul american indică o tendință de apreciere a valutei naționale. Economistul susține că asemenea situații se înregistrează practic în fiecare an, la sfârșitul verii, începutul toamnei.

„Anume în această perioadă cresc exporturile de fructe, legume. În același timp importurile sunt minime, nu avem nevoie de consum din exterior. Populația consumă propria producţie. Şi se ajunge la o balanță comercială sezonieră, acest lucru influențează oferta de valută din Republica Moldova”, a spus Sergiu Gaibu.

O altă cauză a deprecierii dolarului american, potrivit expertului, este şi creșterea fluxului de remitențe. Populația plecată la construcții și munci agricole peste hotare trimit mai mulți bani acasă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram