/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ CAMERA! MOTOR! ACȚIUNE! Tinerii cineaști au fost provocați să realizeze un scurtmetraj în doar 48 de ore

04 august 2017, ora 18:58

După ce au extras bilețelul cu motto-ul, obiectul obligatoriu care trebuie să se regăsească în film, dar și cei trei actori pe care îi vor avea la dispoziție, cele șapte echipe participante s-au pus pe treabă. Asta pentru că au doar 48 de ore pentru a scrie un scenariu, a filma, dar și a monta creația.

„Sper că ne vom încadra foarte repede în acest timp. Este o idee de a exersa acești mușchi de regie, de creativitate”, spune Natalia Ghilașcu, participant.

„Cred că acesta e și farmecul acestui eveniment, că e puțin, greu, mult de lucru, și că trebuie să trecem peste noi ca să ne cunoaștem limitele”, menționează Lucia Lupu, participant.

În proiect s-au avântat și câțiva tineri din România și Ucraina. Anatolie, de profesie regizor, a venit tocmai de la Kiev. Deși premiul de 5.000 de euro este tentant, acesta spune că s-a înscris în concurs pentru experiență.

„Bineînțeles că în așa perioadă scurtă de timp nu vom reuși să facem un film adevărat, dar va fi interesant lucrul în echipă”, susține Anatolie Bilov, participant.

Alexandru Țibu, venit de peste Prut, s-a avântat în proiect datorită unui coleg de cămin, originar din Moldova. Deși recunoaște că au prea puțin timp la dispoziție, tânărul spune că are un singur scop – să creeze un film frumos, cotracronometru: „Păi ne apucăm să scriem scenariul foarte repede, îl împărțim, facem decupajul, ne apucăm de filmat și vedem ce iese”.

Că este dificil să lucrezi sub presiune, o spun și experții americani, care au instruit participanții din timp.

„Trebuie să înveți să depășești frica de a scrie și rescrie scenariul. Trebuie să lucrezi la prima idee împreună cu întreaga echipă, să comunici, astfel încât poți rămâne uimit de produsul final”, a spus Daniel Carbone, regizor.

Proiectul este la prima ediție, iar toată acțiunea se va petrece în studiourile Moldova-Film. Scopul este de a reanima cinematografia locală. Toate cheltuielile, în valoare de 35 de mii de dolari, au fost acoperite de Ambasada Statelor Unite la Chișinău.

„Sprijinim acest proiect, fiindcă noi considerăm că filmele documentare pot juca un rol foarte pozitiv în societate, în orice democrație”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit.

Filmele produse vor fi ecranizate și jurizate în această duminică, la Centrul Cultural Odeon. Intrarea la eveniment este gratuită.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram