/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Flashmob la Centrul de Dializă. Prin dans, au îndemnat oamenii să aibă grijă de rinichi

missing
10 august 2017, ora 18:07

Andrei Tuceac este unul dintre tinerii dependenți de aparatele de dializă. Deși de aproape doi ani stă la coadă pentru un transplant de rinichi, el nu încetează să spere și să trăiască fiecare clipă la intensitate maximă. Acum și-a descoperit o nouă pasiune și își dorește ca, printre procedurile de dializă, să meargă și la cursuri de dans. „Vreau să demonstrez din tot sufletul că dializa nu este o sentință, că poți să trăiești așa ca toți ceilalți. Să arătăm prin acest dans că suntem curajoși și veseli”.

Și Tatiana Sculschi și-a prezentat povestea vieții în ritmuri de dans. Are 38 de ani, iar de trei ori pe săptămână este nevoită să facă naveta Orhei-Chișinău pentru dializă: „Foarte grav am fost. Am crezut că nu văd soarele. Dar mulțumesc Domnului, mă ține în viață”.

Pacienții au pregătit momentul de astăzi timp de două săptămâni, fiind antrenați de dansatori profesioniști.

„Fie că avem doi rinichi sau unul, suntem toți egali și ne mișcăm într-un tepou. Totul a fost ok”, spune Dragomir Botezat, dansator.

Pregătirea pentru flashmob a fost o adevărată terapie pentru pacienți. Îi ajută să capete o încredere în sine mai mare, să fie mai sociabili, să comunice între ei, fiindcă nu se cunosc, nu sunt în aceleași ture, zile.

Peste 500 de persoane din Moldova sunt dependente de dializă. Medicii spun, însă, că numărul celor care suferă de insuficiență renală ar fi mult mai mare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram