În Republica Moldova, programele de antreprenoriat și tehnologiile informaționale devin tot mai accesibile pentru tinerii ce vor să se aventureze în lumea startupurilor. Al doilea an consecutiv, în Moldova s-a desfășurat cea de-a doua ediție al unuia dintre cele mai provocatoare programe de accelerare din lume, Founder Institute Chisinau. Acest program a fost demarat în Silicon Valley și este prezent în peste 100 de orașe și 58 de țări ale lumii. În Chișinău acesta a fost implementat de către Dreamups cu suportul partenerului general - Orange Moldova. Prin susținerea acestui program, Orange Moldova își propune să fie mai aproape de tinerii pasionați de domeniul IT, să susțină dezvoltarea inovațiilor în Republica Moldova, dar și să contribuie la digitalizarea societății.

Startupul câştigător al ediţiei curente este BookVoyager – un motor de căutare a cărților și recomandărilor ce se bazează pe conținutul acestora, dar și pe diferite filtre ce includ elemente ca: stilistica textului, intriga, eroii și emoțiile. Fondatorii acestuia, Iulian Gulea și Alexandru Burlacu vor vizita în această toamnă Silicon Valley pentru a continua dezvoltarea afacerii inițiate, dar şi pentru a căuta investitori și pentru a se conecta la comunitatea startupurilor tehnologice din Statele Unite ale Americii.

Iulian Gulea, câștigătorul celei de-a doua ediție a programului: “Founder Institute Chisinau este un program care îți schimbă viziunea asupra multor lucruri ce țin de lansarea și dezvoltarea unui startup. În trei luni de zile am învățat o mulțime de lucruri interesante de la antreprenori de succes din diferite țări, chiar dacă ritmul de lucru a fost foarte intens, am făcut cercetări de piață și am discutat cu potențialii clienți pentru a afla mai bine cum îi putem ajuta. Probabil astea au fost ingredientele secrete care ne-au ajutat să reușim și să ajungem în final.

În cea de-a doua ediție a programului au participat 25 de candidați, 5 dintre ei fiind desemnați finaliști. După 3 luni de eforturi intensive, sesiuni săptămânale, teme pentru acasă, sarcini individuale complexe, întâlniri de grup, prezentări, feedback recepționat de la mentori locali și internaționali, tinerii au reușit să lanseze și să dezvolte 4 afaceri în domeniul IT.
Alături de BookVoyager, alte trei startupuri au absolvit programul şi s-au bucurat de premii oferite de partenerii programului:

1. Duckinder, fondator Mariana Stratulat. Este o platformă de evaluare și recrutare pentru bone și babysitteri care îi ajută pe părinți să-și găsească cu ușurința bona potrivită ce le-ar putea îngriji copii pentru o noapte sau pentru o perioadă mai lungă de timp. Duckinder este startupul ce a reușit să câștige un premiu bănesc în valoare de 60.000 MDL,  investiții ce vor fi direcționate către dezvoltarea ideii de afaceri;

2. Enverace, fondator Alexandru Iscenco. Este o platformă de recrutare ce ajută companiile și specialiștii în domeniul protecției mediului să găsească resursele umane potrivite pentru a fi angajate în diferite companii de profil în industria energiei verzi. Enveracel va beneficia de 3 luni de coworking gratuit la Dreamups.

3. Corbelium, fondator Victor Dubăsaru. Este o platformă pentru arhitecți și lucrătorii independenți în domeniul ingineriei civile care are ca scop oferirea de suport companiilor de construcții pentru ca acestea să găsească resurse umane specifice pentru diferite taskuri în domeniul construcțiilor. Startupul, la fel, va beneficia de 3 luni de coworking gratuit la Dreamups.

Graţie programului Founder Institute, la nivel global participanții acestuia au lansat până acum peste 2 000 de companii, ce au creat în total 15 000+ joburi. Founder Institute are acces la o rețea globală de aproximativ 4 400 de mentori, cum ar fi – fondatorii Angry Birds, Evernote, Mint, Udemy și alții. Valoare estimativă a portofoliului de companii ale Founder Institute este de 15 miliarde de dolari SUA, implicând investitori precum – Sequoia, Andreessen Horowitz, Accel Partners și alții.

*În Republica Moldova programul Founder Institute Chișinău a fost susținut de către partenerul general Dreamups – Orange Moldova, implementat cu susținerea financiară a proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) și Guvernul Suediei.