Și-au donat o parte din salariu pentru medicamentele copiilor bolnavi de cancer. Procurorii din țară au adunat peste jumătate de milion de lei, au comandat medicamentele, iar astăzi au mers cu ele la Institutul Oncologic. Au vrut să facă asta de Ziua Copiilor, dar au fost nevoiți să aștepte aproape trei luni până când medicamentele au ajuns în Moldova.

Mihai are 8 ani, dar deja a ajuns pentru a doua oară pe patul de spital. Asta pentru că, după patru ani de viață normală, boala a revenit. Numai că de data aceasta, organismul lui a dat reacții adverse la vechile preparate. Tatăl băiatului spune că a încercat, dar fără succes, să cumpere alte preparate. Din fericire, acestea s-au regăsit în lotul donat de procurori.

„E o surpriză pentru mine, fiindcă de mult timp deja caut. E imposibil, fiindcă peste hotare fără rețetă nu-l poți cumpăra, chiar dacă ai bani. Nimeni nu ți-l dă, nu se vinde în farmacii”, spune tatăl băiatului.

Nu a fost simplu nici pentru procurori să facă rost de aceste medicamente vitale. Au așteptat aproape trei luni, până au găsit agentul economic dispus să le aducă în Moldova.

„Acei agenți economici care dispun de autorizarea pentru importul medicamentelor în țară nu sunt receptivi. Interesul comercial prevalează”, a declarat Mariana Gornea, Șef de Secție, Procuratura Generală.

Autoritățile spun că sunt destul de frecvente cazurile când agenții economici refuză să participe la licitații, pe motiv că nu sunt atractive economic. În astfel de cazuri, autoritățile sunt cele care trebuie să caute antreprenorii.

„Noi nu lăsam copiii fără aceste medicamente. Facem convorbiri cu agenții economici, îi invităm pe cei mai mari, care aduc medicamentele în țară”, a spus Liliana Iașan, viceministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

La această acțiune caritabilă au participat financiar peste 600 de procurori. Autoritățile spun că din banii economisiți vor procura alte medicamente.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!