/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Unii vor să repare drumuri, alții să construiască un scuar. 50 de proiecte care vor să fie finanțate de primărie

missing
11 august 2017, ora 18:30

Nicolai Chirnev, un tânăr din capitală, a transformat acum câțiva ani o estradă sovietică din sectorul Buiucani, într-un cinematograf în aer liber. De-a lungul timpului, a încercat să obțină bani pentru a construi și un acoperiș, dar a primit refuz de fiecare dată. Așa că, atunci când a auzit că primăria a lansat un concurs de proiecte, finanțate din bugetul municipal, Nicolai a înțeles că visul sau este tot mai aproape de a deveni realitate.

„Ideea a apărut încă vreo șase ani în urmă și împreună cu niște tineri studenți, oameni care au avut posibilitate să vină să ne ajute, am restaurat locul acesta”, a spus Nicolai Chirnev, inițiatorul proiectului „Cinema în aer liber”.

Tânărul a estimat că pentru acoperiș ar fi nevoie de vreo 30.000 de lei. „Având acoperiș, cel puțin avem o protecție când e prea cald sau dacă acum ne prinde ploaia trebuie să alergăm peste drum undeva să ne ascundem”, a mai adăugat bărbatul.

„Cred că va fi util, nu toți au posibilitatea să meargă la cinematograf și aici ar fi o altă alternativă pentru a se relaxa, e în parca, e în aer liber”, este de părere o locuitoare a capitalei.

Un grup de locatari din sectorul Râșcani s-a gândit că n-ar strica sa aibă în curte un teren de fitness și sa amenajeze un scuar pentru a se relaxa. Auzind de inițiativa autorităților, oamenii au așternut proiectul pe hârtie și acum spera să le fie acceptată ideea.

„Noi ne-am propus că pe acest teren care cândva a fost un tren de joacă pentru copii să organizăm un teren mai modern. Să construim niște clumbe pentru flori, să sădim copaci să punem iluminare”, a spus Nicolae Tărăcilă, inițiator proiect.

În timp ce unii își amenajează curțile sau își repară drumurile din apropierea blocurilor, altii sunt îngrijorați de soarta animalelor fără stăpân. Este și cazul Valentinei Dudnic, cunoscută pentru acțiunile scandaloase organizate anterior în fața Primăriei. În 2013, ea a adus în fața primăriei mai mulți câini aflați în agonie, după ce au fost otrăviți.

„Noi considerăm că cea mi bună metodă umană de regulare a numărului de câini este numai sterilizarea, altă metodă nu este”, a menșionat Valentina Dudnic, președinta asociației obștești „Alga”.

Până acum, au fot înaintate peste 50 de proiecte, majoritatea vizând îmbunătățirea aspectului orașului. Acestea vor fi, mai întâi, votate de chișinăueni în perioada 1-15 septembrie, iar cele ramase în concurs vor fi selectate mai apoi de o comisie specială. În total, pentru finanțarea lor a fost alocat un milion de lei, însă suma ar putea să crească, precizează autoritățile municipale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram