Cum ne menţinem greutatea în vacanţă?
Nu trebuie să ne îngrijorăm din cauza meselor frecvente. Conform principiului “Fail to plan – Planning to Fail”, avem nevoie de puţină organizare, urmând câteva reguli simple de alimentaţie în vacanţă:
- Cantitatea de carbohidraţi trebuie redusă la minim. Carbohidraţii se găsesc în orice aliment care conţine făină şi/sau zahăr sau alţi îndulcitori industriali, orez alb, cartofi.
- Fructele se consumă ca o gustare separată, în prima parte a zilei.
- Regula perfectă este de a respecta cinci mese în zi. Pentru a nu rata ora gustărilor, este bine să consumăm migdale, nuci şi alune crude – produse oleaginoase, într-o porţie de 50 gr, chefir şi fructe proaspete.
- Hidratarea suficientă, 2 litri de apă zilnic, trebuie să devină un obicei, iar la fiecare masă principală se beau câte două pahare de apă plată.
- Mesele principale, în funcţie de conţinutul meniului restaurantului, se formează în baza structurii: aliment proteic + garnitură de legume + salată de verdeţuri şi legume proaspete de sezon (opţional).
- De asemenea, în meniu trebuie incluse alimentele uşor grase, care, deşi paradoxal pentru unii, menţin saţietatea şi ajută la scăderea greutăţii corporale: lactatele integrale (nedegresate), avocado, pulpa de nucă de cocos, oleaginoasele (nuci, migdale, alune crude), conservele de ficat de cod, peştele gras (somon) etc.
- Consumul de sare trebuie minimizat, mai ales având în vedere frecvenţa meselor la restaurant.
- Mesele trebuie alcătuite din diverse alimente, evitând selectarea unuia şi aceluiaşi fel de mâncare, or, în această perioadă, este practic imposibil de a menţine o proporţie de nutrienţi exactă, specifică planurilor de alimentaţie, iar sănătatea merită efortul.
Având la dispoziţie aceste reguli simple, dar care aduc o valoare incontestabilă calităţii alimentaţiei, vacanţa devine doar un timp petrecut perfect, fără povara kilogramelor în plus.