/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Ping-pong verbal între fostul ministru al Mediului și Societatea Vânătorilor și Pescarilor

missing
14 august 2017, ora 14:03

Ca răspuns la acuzațiile înainte de Valeriu Munteanu pe pagina sa de facebook, președintele SVPM, Oleg Ciocoi a declarat că Munteanu nu este un specialist în vânătoare, iar decizia acestuia de a interzice vânătoarea a fost o greșeală. Ciocoi a menționat că nu va discuta despre competența sau incompetența lui Munteanu, care era un politician începători, și poate acțiunile sale au fost un drept, însă prin interzicerea vânătorii nu se obține nici un rezultat. „După părerea mea, atunci când Munteanu a decis să interzică vânatul a făcut o mare greșeală”, a declarat Ciocoi.

De asemenea, președinte SVPM califică declarațiile lui Munteanu drept o modalitate de a se manifesta după ce a demisionat din funcția de ministru. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susține de societate.

În urma conferinței, Munteanu a venit cu o nouă reacție pe facebook în care își reafirmă convingerea că prin hotărârea aprobată vânătorii „vor mitralia cu cruzime toată fauna sălbatică”.

„Mai marii vânătorilor din Republica Moldova (unica asociație monopolistă din Europa, păstrată după logica de administrare pe care a avut-o încă în URSS, prin protecția pe care o au în continuare în Parlament), care de fapt sunt niște braconieri ordinari (a se vedea filmulețul în care domnul Ciocoi măcelărește 80 de gâște, cu o armă semiautomată fără limitator și utilizând chemătoare electronice) jubilează, pentru după doi ani de reguli și ordine în acest domeniu, din nou vor mitralia cu cruzime toată fauna sălbatică”, scrie Munteanu.

Fostul ministru mai spune că imediat după plecarea sa de la ministerul Mediului consilier al vice-ministrului Ion Apostol (cu prerogative de ministru interimar) a devenit domnul Gheorghe Radu, juristul Societății Vânătorilor și Pescarilor, funcție pe care a păstrat-o prin cumul. Iar preocuparea acestuia a fost „să bage în proiectul Hotărârii de Guvern privind vânătoarea în sezonul 2017-2018, toate păsările și animalele sălbatice care au mai rămas între Prut și Nistru, spre a fi măcelărite fără noimă de o grupare de vânători-braconieri, ori în ultimii doi ani 95% din braconierii descoperiți de inspectorii de mediu erau membri cu acte în regulă a SVPM”, afirmă Munteanu.

Totuși, reprezentanții societății vânătorilor spun că decizia de a aproba Hotărârea propusă de ei este un benefică pentru fauna republicii. Specificând că societatea nu doar vânează, dar face și alte acțiuni care au ca scop creșterea numărului de păsări și animale.

Cabinetul de miniștri a aprobat pe 10 august, proiectul hotărârii de guvern cu privire la efectuarea vânătorii în sezonul de vânătoare 2017 – 2018. Proiectul aprobat permite vânatul unui număr impunător de specii cinegetice, inclusiv dintre cele la care a fost interzis vânatul în ultimii doi ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram