/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Control printre mașinile Yandex.Taxi. ANTA îndeamnă publicul să opteze pentru serviciile de taxi „legale”

missing
16 august 2017, ora 07:45

Normele de bază ale activității de transport rutier în regim de taxi, în mare parte sunt reglementate de Codul Transporturilor Rutiere, care indică că transporturile rutiere de persoane sau bunuri în regim de taxi sunt executate contra cost, în interiorul unei localităţi, numai de către operatori de transport rutier care deţin licenţă de transport rutier.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 81 din Cod, la efectuarea transportului rutier în regim de taxi se admit autoturismele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) sînt dotate cu aparate de taxat în stare de funcționare legalizate, verificate metrologic şi înregistrate la organul fiscal teritorial;
b) sînt dotate cu lampă de taxi în stare funcţională, conform prevederilor Regulamentului transporturilor rutiere de persoane şi bagaje;
c) dispun de însemnele, înscrisurile, elementele de culoare ale caroseriei şi dotările specificate în Regulamentul transporturilor rutiere de persoane şi bagaje.

Un alt aspect important, care este reglementat de Art. 83 al Codului, indică că la efectuarea transportului rutier de persoane în regim de taxi, operatorul de transport rutier are obligația să deţină la bordul vehiculului rutier, pe toată durata transportului:

a) copia conformă a licenţei de transport rutier, în original;
b) certificatul de competenţă profesională al conducătorului auto, valabil;
c) foaia de parcurs, de modelul prevăzut în Regulamentul transporturilor rutiere de persoane şi bagaje.

Prin urmare, raportând prevederile legale enunțate, comunicăm că, în perioada 25.07 – 10.08.2017 grupul de lucru format din inspectorii Agenției Naționale Transport Auto și Inspectoratul Național de Patrulare, au efectuat 5 razii de control în trafic inopinat în mun. Chișinău, la unitățile de transport ce au amplasate pe caroserie publicitatea de utilizare a aplicației Yandex Taxi, întru verificarea actelor permisive disponibile la bordul unităților de transport vizate și conformarea acestora la prevederile legislației în vigoare.

Ca urmare a controalelor inopinate în trafic, de către inspectorii Agenției au fost constatate 15 cazuri de nerespectare a cadrului legal ce reglementează acest domeniu, abaterile fiind documentate pe nerespectarea în transportul rutier a condițiilor stabilite în licență şi/sau în actele de autorizare a activității operatorilor de transport rutier, eliberate de organele abilitate în conformitate cu legislația în vigoare și respectiv transportare ilicită a persoanelor prin servicii contra cost în regim de taxi, conducătorilor auto fiindu-le întocmite 15 procese-verbale cu privire la contravenție în baza art. 197 alin. (2), (15) Cod Contravențional al Republicii Moldova şi aplicată pentru 11 cazuri măsura de constrângere prin reținerea certificatului de înmatriculare și plăcuța cu numărul de înmatriculare.

În contextul celor expuse, ANTA solicită tuturor utilizatorilor aplicației Yandex Taxi, să se conformeze și să respecte cu strictețe prevederile legislației în vigoare, în caz contrar inspectorii Agenției vor aplica sancțiuni prin prisma Codului Contravențional al Republicii Moldova.

Începând cu 01.01.2017 şi până în prezent, de către inspectorii Agenției au fost întocmite 4044 procese-verbale cu privire la contravenție şi au fost ridicate 586 plăcuțe cu numărul de înmatriculare şi certificatele de înmatriculare. De menționat că, verificările vor avea loc sistematic atât în raza mun. Chișinău cît și pe traseele naționale ale RM, întru asigurarea siguranței și confortul pasagerilor.

Totodată, ANTA îndemnă publicul să opteze pentru serviciile de taxi de la operatorii de transport rutier care prestează servicii în condițiile cadrului legal.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram