/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Volumul de mărfuri transbordate prin Portul Giurgiulești a crescut de 1,5 ori. Iată cine și ce exportă

missing
16 august 2017, ora 08:35

Potrivit Infotag, cu referire la raportul Ministerului Economiei, volumul total al investițiilor în Portul Internaţional, pe întreaga perioadă de activitate a acestuia, a constituit $68,5 mil., inclusiv $100 mii. în perioada ianuarie – martie. Investitorul General ÎCS „Danube Logistics” SRL a investit $50 mil., iar S.C. „Trans Cargo Terminal” SRL, care a efectuat construcția şi exploatarea terminalului cerealier a investit $12,5 mil.

Ce mai mult în perioada ianuarie – martie s-a exportat prin intermediul terminalului cerealier 88,7 mii tone de producție cerealieră, ceea ce constituie cu 37,1% mai puțin faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent.

La capitolul importuri, în această perioadă pe teritoriul terminalului petrolier al Portului Internaţional au fost importate 58,6 mii tone de producție petrolieră, ceea ce este de 1,9 ori mai mult decât în primul trimestru 2016. Concomitent, prin intermediul terminalului petrolier au fost exportate 4,2 mii tone de produse petroliere. Iar, încă aproximativ 18,5 mii tone de produse petroliere erau depozitate la finele perioadei de raportare.

Prin intermediul terminalului de mărfuri generale și containere au fost transbordate 22 mii tone de mărfuri (diverse materiale de construcție, metale, containere, produse ambalate – „I”), dintre care 5,8 mii tone de mărfuri au fost importate în port din exteriorul țării și 16,1 mii tone au fost exportate. De asemenea, în această prioadă au fost exportate 15,6 mii tone de ulei vegetal.

În primele trei luni volumul comerțului angro realizat în Portul Internaţional a constituit 1131,6 mil. lei.

Investitorul General și „Trans Cargo Terminal” au continuat să presteze servicii portuare, volumul cărora a constituit 46,8 mil. lei (+8,1%), servicii de arendă în sumă de 5,1 mil. lei şi servicii comunale în sumă de 140 mii lei.

În ianuarie-martie rezidenţii au achitat diverse impozite şi taxe în sumă de 114,2 mil. lei sau de 1,5 ori mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului 2016, inclusiv 49,7 mil. lei accize, 58,2 mil. lei – TVA, 2,6 mil. lei – pentru proceduri vamale.

Numărul scriptic al angajaților rezidenţilor, ce activează pe teritoriul Portului Internaţional constituie 444 persoane, care dețin un salariu mediu de 10 mii lei.

„Danube Logistics” a semnat în anul 2004 un acord investițional cu Guvernul Republicii Moldova pentru construcția portului Giurgiulești. Acționarii „Danube Logistics” sunt „Danube Logistics Holding” BV (Olanda) și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Portul a fost construit pe malul Dunării, la confluența râului Prut în apropierea satului Giurgiulești. În imediata vecinătate este portul românesc Galați și cel ucrainean – Reni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram