/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Cazurile de boli diareice acute și toxiinfecții alimentare, în creștere. 214 de persoane au fost afectate doar în luna august

17 august 2017, ora 10:46

Centrul Național de Sănătate informează că au fost înregistrate patru izbucniri, cu afectarea a 38 persoane în mun. Chişinău; 27 în r-l Ştefan – Vodă; 26 în Străşeni și 13 în Orhei, și toate după servirea bucatelor în restaurante şi localuri publice cu ocazia diferitor ceremonii – nunţi, zile de naştere, inclusiv după consumul produselor luate la pachet din aceste localuri, servite de membrii familiei.

Anchetarea epidemiologică denotă, că în condiţii insalubre au fost pregătite bucatele servite în tabăra „Dumbrava” din s. Talmaza, r-l Ştefan Vodă, unde atât la bolnavi, cât şi în probele diurne de bucate au fost identificate microorganisme condiţionat patogene – Klebsiella pneumoniae. Situaţie similară s-a remarcat şi în erupția de TIA din s. Mândrești, r-l Teleneşti, unde la bolnavi şi în produsele consumate a fost depistată Salmonella Enteritidis.

În unele cazuri la pregătirea bucatelor sunt antrenate persoane fără instruire profesională specială, instruire igienică şi examen medical.

Pentru prevenirea BDA și TIA, îndeosebi la copii, este necesar de a respecta următoarele reguli:

– evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiţii optime de păstrare;

– spălarea obligatorie a mâinilor cu săpun după veceu şi înainte de masă;

– separarea bucatelor pregătite de materia primă, cu folosirea separată a inventarului pentru prelucrarea lor;

– spălarea minuţioasă sub get de apă curgătoare a fructelor şi legumelor ce se folosesc fără prelucrare termică;

– respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare și bucatelor, condițiile și termenii de păstrare;

– evitarea organizării diferitor festivităţi și ceremonii dacă nu există condiţii de siguranţă – acces la apă şi facilităţi sanitare (WC), spații de operare cu produsele alimentare şi veselă de bucătărie suficiente, spații și condiţii optime de păstrare în frigider a produselor.

– neadmiterea pregătirii produselor alimentare cu 2-3 zile înainte de ceremonie; a folosirii ouălor de gâscă şi raţe pentru pregătirea prăjiturilor cu cremă; antrenării în procesul pregătirii alimentelor a persoanelor cu febră, cu semne clinice de BDA, inclusiv a persoanelor fără instruire profesională specială, instruire igienică, experienţă în domeniu și examen medical.

Respectarea regulilor și recomandărilor enumerate vor contribui la prevenirea BDA și TIA, ferind consumatorii de agravarea stării lor de sănătate, inclusiv a copiilor.

În primele șapte luni ale anului morbiditatea sumară prin BDA a sporit până la 367,5 cazuri, față de 251,8 cazuri la 100 mii populaţie, comparativ cu perioada similară a anului 2016. Crește numărul izbucnirilor nedescifrate etiologic – de la 2 la 4, iar numărul izbucnirilor provocate de salmonella se menține constant.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram