/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Noi explozii, ajutor UE și pericol atomic. Stefanciuk a semnat legea mobilizării

/VIDEO/ Gata cu salariile în plic. Antreprenor, amendat cu 50 de mii de lei

missing
18 august 2017, ora 19:26

„Este specializat în comerț. Pe parcursul unui an de zile, acesta nu a reflectat în evidența contabilă salariul corect a 14 salariați. Respectiv, acesta achita un salariu mai mare, dar în evidența contabilă reflecta un salariu mai mic”, explică Olga Baciu, ofițerul de presă Serviciul Fiscal de Stat.

Instanța de judecată a decis că antreprenorul să achite o amendă de 50 de mii de lei. Este pentru prima dată când un agent economic este pedepsit contravențional pentru achitarea salariilor în plic. Asta după ce în luna martie prevederea a fost inclusă în Codul Contravențional. Experții explică, însă, că sancționarea nu este suficientă pentru a lupta cu munca la negru.

„Nu trebuie să fie o abordare selectivă. Adică să pedepsim o parte de agenți economici, iar la alții să le dăm voie să nu plătească impozite. Și, în afară de asta, este o regulă foarte simplă în economie, cu cât mai mari sunt impozitele, cu atât mai mare este tentația businessului de a trece în lucrul la negru”, susține expertul economic, Sergiu Tofilat.

Deși susțin că, într-adevăr, antreprenorii trebuie să lucreze legal, experții spun că aceștia au motive pentru a se eschiva de la plata impozitelor. „Atâta timp cât sunt scheme de corupție prin care se fură banii achitați prin impozite, cetățenii nu sunt motivați să achite aceste impozite. Atunci când există probleme cu calcularea evidentă a pensiei, evident că oamenii o să fie nemulțumiți”, explică Tofilat.

Nu toți încalcă, însă, legea. Iuliana a îndrăgit meseria de animator încă din școală. Deși recunoaște că a munci ani buni la negru, recent, tânăra a decis să-și legalizeze activitatea și și-a deschis o companie. „Eu vreau să încerc să achit salariul pe care ei îl merită. Altă întrebare este dacă angajaților le va convine asta. Ei pot cere… o altfel de plată”, afirmă tânăra antreprenoare.

Toți știu că fenomenul achitării salariului în plic persistă în Moldova.

„În realitate toți lucrează fără legalitate. Salariul e mai convenabil, mai puțin oprește. Mama chiar lucrează așa, fără contract. Numai cărticica medicală și atât”;
„Eu toată viața am lucrat la stat, pe urmă la un ONG, și n-am avut nevoie de plic niciodată”;
„Eu nu sunt din Moldova, sunt din România. E totul fictiv, ca și în Moldova. Cât ai? 1000 de lei… pe lângă 1000 de lei, mai scoți în afară 3000. Cum să-ți permiți să trăiești. Toată lumea închide ochii”.

Deși amendamentul a fost introdus la Codul Contravențional încă în luna martie, Serviciul Fiscal are pe rol doar cinci cazuri de achitare a salariilor în plic. Agenții economici care practică această îndeletnicire riscă amenzi de până la 75 de mii de lei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram