/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Impunerea pungilor bio unităților comerciale va aduce costuri mai ridicate la produse

20 august 2017, ora 20:17

„Solicitările privind producerea unui volum mai mare de pungi bio au crescut, la noi, în ultimul timp, în special din partea covrigăriilor. Marketurile le solicită deja pentru produsele de panificație. La sigur, prețul pungilor eco este mai mare decât al celor din plastic. Dar, din punct de vedere ecologic, este mai bine să avem pungi ecologice. Noi, din partea noastră, ne străduim să facem tot posibilul să reducem cu cât putem acest cost de producere al pungilor biodegradabile”, a declarat Anatolie Stepa.

Potrivit acestuia, costul producerii, în Republica Moldova, a pungilor bio este mai ridicat, comparativ cu statele care de mulți ani practică această activitate. Anatolie Stepa susține că, pentru unitățile comerciale mari, este mai avantajos să importe pungile bio, decât să solicite producerea lor pe teritoriul Moldovei. Companiile locale care practică această activitate economică, deocamdată, nu își permit să facă faţă unor comenzi în volum mare, dar pot satisface necesitățile agenților economici mici, care au nevoie de mai puține pungi, pe care nu le este convenabil să le importe.

Potrivit expertului IDIS Viitorul Viorel Chivriga, în Republica Moldova, agenții economici care desfășoară activități de comerț plasează, de fiecare dată, costurile de producere pe seama consumatorilor. Economistul spune că e un lucru deja vizibil prin toate lanțurile de magazine, că introducerea în circuit a pungilor bio duce la creșterea prețurilor. Viorel Chivriga susține că, pe termen scurt, acest lucru poartă efecte negative, dar pe termen lung, va aduce doar beneficii.

„La început, totul cade pe consumator. Implementarea acestei legi vine ca o povară pentru unele categorii de consumatori. Cei din unitățile de comerț calculează toate cheltuielile pe care le au. Eu nu cred că ele vor fi foarte mari, aceste prețurilor, dar atunci când au loc mai multe cumpărături se adună destul de binișor. Sunt consumatori care nu își permit să se lipsească de 50 de bani, nemaivorbind de sume mai mari. Avem foarte mulți oameni în etate care vor simți aceste costuri”, a declarat Viorel Chivriga.

Maxim Bruma, inspector superior al Secției inspectare sol, deșeuri și substanțe chimice a Inspectoratului Ecologic de Stat, a amintit pentru IPN că pentru unitățile comerciale mari, prevederile proiectului de lege urmau să intre în vigoare imediat, dar ca agenții economici să nu fie prea restrânși, termenul a fost extins până la sfârșitul anului 2018. „De la 1 ianuarie 2019, categoric este interzis să se folosească pungile din plastic prin magazine. Este un termen de răgaz pentru ca agenții economici să găsească soluții de unde să-şi procure pungile bio, din ce materie ele să fie fabricate, regenerabile, mai uşor biodegradabile etc”, a spus Maxim Bruma.

Ecaterina Staci-Grigorean, şefa serviciului de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a spus pentru IPN, că urmează a fi modificat Codul Contravențional în vederea introducerii sancțiunilor pentru nerespectarea legii.

Unitățile comerciale din Republica Moldova nu vor mai putea vinde pungi din plastic de unică folosință, potrivit unui proiect de lege votat în lectură finală de către Parlament la 7 iulie. Pentru unitățile comerciale cu suprafață mare legea urma să intre în vigoare imediat, pentru cele cu suprafață medie şi mică – de la 1 ianuarie 2018, iar pentru unitățile comerciale mobile sau staționare provizorii – începând cu anul 2020. Potrivit proiectului, comercializarea pungilor din plastic de unica folosință se va sancționa cu amendă de la 100 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei fizice și de la 100 la 200 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram