/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Escrocheria imobiliară „Palmiere şi Stele”. Administratorii au utilizat irațional peste 100 de milioane de lei

23 august 2017, ora 12:55

În privința acestor persoane a fost disjungată o altă cauză penală, care a fost transmisă în instanța de judecată, persoanele până la moment aflându-se în arest.

Totodată, la 21 august 2017, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigații, au fost reținuți, pe un termen de 72 ore, actualul administrator de insolvabilitate al întreprinerii și contabilul-șef al acesteia.

Suspecții sunt bănuiți de complicitate la comiterea infracțiunii prevăzute de art. 191 alin. 5 Cod penal „Delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari”, manifestată prin faptul că, folosind intenționat situația de serviciu, au contribuit la stingerea datoriilor debitorilor întreprinderii, în sumă totală de aproximativ 15.500.000 lei.

Menționăm că, aceste mijloace financiare urmau să fie restituite întreprinderii și utilizate în scopul finisării construcției blocului locativ.

Potrivit materialelor de urmărire penală, în perioada anilor 2007-2015 suspecții, conducând activitatea a două societăţi comerciale, sub pretextul construcţiei complexului locativ „Palmiere şi Stele” din str. Ginta Latină 8, mun. Chişinău, au primit de la mai multe persoane fizice, sub formă de investiţii pentru locuinţe, care au fost folosiți neconform destinației, în scopuri personale, pentru restituirea creditelor contractate și altele.

O mare parte din sumele bănești au fost primite de unul din membrii grupului infracțional cu eliberarea unor recipise. Mijloacele bănești, primite în numerar, au fost depuse pe contul unei alte întreprinderi, din numele membrului grupului-fondator al întreprinderii în cauză, sub forma investițiilor personale și nu a investitorilor reali. Respectivii investitori nu dispun de careva acte confirmative cu privire la achitarea mijloacelor bănești pentru construcția apartamentelor.

În scopul camuflării acțiunilor criminale, membrii grupului infracțional au admis în mod intenționat și au favorizat înregistrarea procedurii de insolvabilitate a ambelor întreprinderi, incluzând în tabelul creanțelor a unor sume esențial micșorate față de cele transmise de persoanele fizice care au încheiat contracte de investiții. Soluția propusă de administratorul procedurii de insolvabilitate pentru a finaliza construcția primului bloc locativ a fost achitarea de către investitori a sumei de 50 Euro/1m2, în total peste 10 000 000 lei. Faptul dat constituie o povară suplimentară asupra investitorilor, care nu avea loc în cazul utilizării factorilor de decizie a întreprinderilor a mijloacelor financiare conform destinației (pentru construcția blocului locativ).

Ca urmare a acțiunilor ilegale ale persoanelor în cauză, au pătimit peste 400 de familii, care au achitat practic întreg costul apartamentului și până la moment nu au loc de trai.

Astfel, în scopul asigurării recuperării prejudiciului cauzat prin infracțiune, a fost autorizată aplicarea sechestrului asupra bunurilor ce aparțin învinuiților: locuri de parcare, apartamente în mun. Chișinău și loturi de teren extravilan în suburbia mun. Chișinău

Totodată, a fost autorizată aplicarea sechestrului asupra a șapte automobile de lux fabricate în perioada anilor 2004-2011 (Range rover Sport, BMW X5, Mitsubishi Outlender, Mercedes, Jaguar XJ) procurate de către factorii de decizie din cadrul unui SRL. Valoarea totală a bunurilor sechestrate este de 9 183 479 lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram