/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/FOTO/ Înduioşător! Un cocostârc, născut în Ungaria, a ales să-și clădească cuibul în Moldova

missing
23 august 2017, ora 15:27

Membrii societății au găsit un cuib de cocostârc cu patru pui. Alături de cuib se afla pasărea adultă, unul dintre părinții puilor, care avea atașat la piciorul stâng un inel hexagonal plastic de culoare neagră. Pe acest inel era trecut un cod alfa-numeric care indica țara unde pasărea a fost inelată (Ungaria).

Cocostârcul de la Parcova inelat în Ungaria. Foto: Vitalie Ajder

Pentru a afla mai multe detalii ornitologii moldoveni și-au contactat colegii unguri. Aceștia le-au spus că cocostârcul a fost inelat în luna iunie a anului 2011, în primul an de viață. Puiul, împreună cu cei patru frați ai săi, au apărut în cuibul situat în localitatea Szeremle, județul Bács-Kiskun. De la data la care a fost inelat, aceasta este prima detectare a cocostârcului, fiind de asemenea prima observație din Moldova a unei păsări inelate în Ungaria.

Cocostârcul din Parcova și frații săi în cuibul părintesc din Szeremle, Ungaria. Foto: Mórocz Attila

Nu se cunoaște anul în care acest cocostârc s-a stabilit în Parcova sau dacă a cuibărit în alte locuri în trecut. Se știe că pasărea a cuibărit cu succes în anul 2017, crescând patru pui. Cuibul urmează a fi monitorizat pe viitor pentru acumularea unor informații mai consistente în acest sens.

Cocostârcul, sau barza albă, este o pasăre fidelă cuibului său, revenind an de an în același loc. Totuși, există puține șanse ca puii să cuibărească în imediata apropiere a cuibului părintesc. De obicei, aceștia vagabondează în grup, în primii ani de viață, acoperind uneori distanțe impresionante și ajungând în țări situate departe de locul lor de origine. Acesta este și cazul cocostârcului din Parcova, care a ales să se stabilească în afara Bazinului Carpatic, la o distanță de 682 km de la cuibul părintesc (în linie dreaptă). Potrivit colegilor din Ungaria, există 7 cazuri de acest gen documentate în momentul de față, iar cel din Moldova este al 8-lea.

Potrivit rezultatelor Recensământului cuiburilor de cocostârc în Republica Moldova realizat în 2017 au fost înregistrate 264 cuiburi și au fost înregistrați 352 de pui.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram