/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

Centrul de Sănătate Publică: Sfaturi utile pentru a evita toxiinfecţiile alimentare

missing
24 august 2017, ora 11:05

Paulina Caraman, medic igienist, secţia Siguranţa alimentelor, explică că mai multe întreprinderi de alimentaţie publică nu se conformează cerinţelor de păstrare, depozitare, transportare sau celor de distribuire a produselor alimentare (materie primă şi produse finite) din varii motive – fie din lipsa condiţiilor necesare, fie din cauza nerespectării prevederilor normativelor în vigoare.

Prin urmare, tot mai frecvent, se menţionează despre legătura indispensabilă dintre toxiinfecţiile alimentare şi produsele alimentare luate la pachet, adunate de pe mesele petrecerilor şi consumate ulterior în lipsa vreunei restricţii de timp şi spaţiu, fără a conştientiza pericolul iminent la care se expun consumatorii.

Potrivit acesteia, tradiţional, circa 80% din meniul unei petreceri este reprezentat de salate, gustări, deserturi, care nu doar necesită condiţii speciale de igienă la procesare (asigurarea curăţeniei impecabile a suprafeţelor de contact – vase, ustensile, respectarea „lanţului de frig”), dar sunt produse foarte vulnerabile şi în procesele de distribuire şi/sau deservire, procese care se referă la faptul că spaţiul sălilor pentru petreceri nu asigură menţinerea regimului termic adecvat (până la 16 grade Celsius), nemaivorbind de faptul că nu se respectă termenul restricţionat de păstrare.

Un loc aparte îl ocupă torturile/prăjiturile cu cremă, care, în cazul păstrării în condiţii neadecvate, devin un mediu optim pentru dezvoltarea şi multiplicarea unor specii de microorganisme, dăunătoare sănătăţii.

O atenţie sporită îl cer și bucatele culinare cu semnificaţie epidemiologică, care nu ar trebui incluse în meniurile oricărui tip de petrecere, desfăşurată în perioada caldă a anului, cum ar fi: piftia (răciturile), jeleurile, salatele cu maioneză/sosuri, articolele culinare tocate cu aspect de piureuri (farşmac, fasole, năut etc.), torturile cu creme naturale.

De aceea, Serviciul de Suprre de Savegheătat a Săntăţii Publice recomandă:

– Nu procuraţi în perioada caldă produse alimentare cu risc epidemiologic sporit, în caz că vă decideţi să le procuraţi, trebuie să evaluaţi timpul şi condiţiile de transportare a acestora!

– Nu luaţi la pachet produse alimentare/articole culinare excesiv perisabile!

– Fiţi atenţi la produsele pe care le consumaţi, doar astfel veţi putea evita toxiinfecţiile alimentare şi alte boli diareice acute, care vă pun în pericol sănătatea Dvs. şi a celor dragi!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram