/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Pasagerii nemulțumiți de posibilele scumpiri ale transportului public. „Pentru Moldova e prea mult”

missing
25 august 2017, ora 18:02

Primăria a anunțat că tarifele ar urma să se majoreze în luna septembrie. Astfel, o călătorie cu troleibuzul ar putea costa trei lei în loc de doi lei cât este acum, iar tariful pentru o călătorie cu microbuzul ar putea crește de la trei la cinci lei. Viorel Ciobanu administrează mai multe rute de microbuz din capitală încă din 1990. „Vă închipuiți, de atunci au trecut 11 ani, s-au ridicat prețurile la motorină… E 14 lei sau chiar mai scump. Dacă ar fi să coboare înapoi la cei 8-9 lei, noi n-am avea nevoi de majorarea aceasta”, a declarat Viorel Ciobanu, administrator de rută.

Potrivit administratorului, majorarea tarifelor ar fi necesară deoarece, din cauza salariului mizer, nici șoferii nu mai vor să lucreze. Mulți vin, se interesează și pleacă. Iar puținele microbuze care i-au mai rămas stau și ruginesc. „ Oamenii care lucrează, din cauza nerentabilității au plecat. Au rămas 14 și noi nu putem să facem față cu 14 microbuze pe un itinerar de 40 de km”, explică administratorul.

Un alt argument, invocat de administratorul de rute în favoarea majorării tarifelor, este că nu ajung bani nici pentru întreținerea tehnică a unităților de transport. El nu crede că majorarea anunțată va permite soluționarea tuturor problemelor, dar totuși speră că ceva se va schimba. „S-a micșorat și fluxul de pasageri, mulți au plecat cu acești trei lei, prețurile s-au ridicat”, a mai afăugat Ciobanu.

Vestea despre posibila majorare a tarifelor în transportul public a venit ca un trăsnet pentru călători.

„E prea scump la salariile și pensiile pe care le au oamenii. Cred că vom căuta soluții să mergem pe jos mai mult”;
„Pentru Moldova e prea mult. Oamenii vor călători și așa pentru că nu au ce face”;
„O mamă care petrece trei copii la școală în fiecare dimineață să scoată din buzunar 15 lei pentru dus și pentru întors o să bată la buzunar bine”.

Alții, ar fi dispuși să achite 5 lei pentru o călătorie, dar cu o condiție: să fie asigurate condiții normale și sigure de transportare a pasagerilor. Plus – un orar de circulație care să fie respectat cu strictețe.

„Ele nu sunt utilate tehnic și nu au bare ca să ne putem sprijini, zbori direct în șofer. Ele trebuie scoase și puse autobuse cu grafic bine pus la punct”, spune o cetățeană.

Majorarea tarifelor a fost solicitată de către șoferii și administratorii de linii. În septembrie, acest subiect va fi supus dezbaterilor publice, iar decizia finală va fi aprobată de Consiliul Municipal Chișinău. Tarifele pentru călătoria cu microbuzul și troleibuzul nu au mai fost modificate din 2006 și, respectiv, 2009.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram