/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Platon, Filat, Chirtoacă și alți politicieni penali, adunați într-o carte. Prima enciclopedie a oamenilor politici din Moldova

missing
25 august 2017, ora 19:41

Primul volum al Enciclopediei cuprinde personalităţi care au deținut diferite funcții publice în perioada 1991-2017: preşedinţi, prim-miniştri, preşedinţi de Parlament, miniştri şi deputaţi. Președintele Academiei de Științe a Moldovei susține că cei incluși în Enciclopedie nu au fost apreciați după anumite criterii, ci „au fost selectați statistic”. „Noi nu i-am apreciat, noi numai i-am inclus în această enciclopedie. Acest volum și celelalte volume vor fi ca o baza de date despre personalitățile R.M.”, explică Duca.

Printre actorii politici se numără și câțiva condamnați: Vlad Filat, Iurie Chirinciuc, Veaceslav Platon, dar și Dorin Chirtoacă, cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată. Autorul lucrării, fostul purtător de cuvânt al ex-premierului Filat, susține că enciclopedia este un cadou pentru cetățeni cu ocazia aniversarii a 26 de ani de la Independența RM. „Este un dar, un cadou, la care lucrăm mai bine de un an împreună cu echipa noastră. R. Moldova merită să aibă o enciclopedie în care să se regăsească care au contribuit într-o formă sau alta la dezvoltarea statului”, afirmă Volnițchi, autorul enciclopediei.

Unii dintre eroii cărții, cum ar fi: Vladimir Voronin, Nicolae Timofti, Adrian Candu, Pavel Filip, Igor Dodon, Mihai Ghimpu nu au participat la lansare. Unii dintre cei prezenți spun că este o onoare pentru ei că au nimerit în această Enciclopedie.

„Să fii eroul unei asemenea ediții, bun, așa s-a întâmplat ca să fiu deputat în primul parlament și în alta legislatură, acesta este motivul pentru care am nimerit în această enciclopedie politică. Asta înseamnă că politica moldovenească deja are istorie”, spune Anatol Țăranu, deputat în primul Parlament al țării.

Alții nu au ratat ocazia să vorbească despre problemele pe care le are Moldova și despre regrete.

„Noi am greșit în sistemul de privatizare din start, noi am greșit în reforma din sistemul agricol. Eu am considerat și consider că sistemul economic are o importanță primordială în situația tării. Da, podul de flori e foarte frumos, marile adunări.Oamenii trăiesc cu probleme materiale”, a spus Valeriu Muravschi, fost prim-ministru.

„Eu mă întreb de fiecare dată când vorbim despre situația din țară, situația noastră. De ce tot timpul se pun întrebările la politicieni, la guvernare, cred că mult depinde ceea ce face fiecare în parte”, a adăugat fostul președinte al Parlamentului Igor Corman.

Enciclopedia „Oamenii Moldovei” conține biografiile a peste 1115 persoane care au marcat dezvoltarea Moldovei de la proclamarea Independenței.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram