Autorităţile de reglementare din Rusia pregătesc un pachet de ajutor care ar urma să le permită să intervină să salveze Otkritie, cea mai mare bancă privată din ţară, dacă se ajunge la o criză de lichiditate, potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar. Dacă banca centrală din Rusia va interveni, ar fi pentru prima oară când un creditor sistemic important din Rusia are nevoie de ajutor din partea statului.

Otkritie a pierdut 611 miliarde de ruble (în jur de 10,4 miliarde de euro) din depozite, aproximativ 20% din bilanţ, în ultimele 2 luni.

Ţara a introdus un regim de bail-in în mai, care permite băncii centrale să preia controlul unei bănci aflate în dificultate printr-un fond nou creat, şi impune pierderi investitorilor şi creditorilor. Banca centrală nu a decis încă dacă va acţiona, dar dacă va lua hotărârea, Otkritie va fi sub administraţia temporară a fondului.

Fondatorul Otkritie, Vadim Belayev, a spus că banca nu negociază cu banca centrală legat de preluarea controlului de către fondul de stat. Banca centrală nu a comentat.

Acţiunile Otkritie au scăzut cu 8% pe bursa din Moscova vineri.