/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/FOTO. VIDEO/ Imagini apocaliptice din Texas. Peste 1.000 de persoane, salvate din mijlocul apelor

28 august 2017, ora 08:29

Cel puțin două persoane și-au pierdut viața în urma furtunii considerată cel mai puternic fenomen meteo de acest fel care s-a abătut asupra Texas în ultimii 50 de ani.

Numărul victimelor este posibil să crească în condițiile în care Harvey are un ritm lent de deplasare deasupra statului american și provoacă inundații, rafale puternice de vânt și tornade.

Potrivit prognozelor meteorologilor, Harvey se va apropia de Houston miercuri. În prezent, centrul furtunii se află la 201,17 km sud-vest de cel de-al patrulea cel mai populat oraș din Statele Unite.

Serviciile de intervenție de urgență i-au sfătuit pe locuitori să se urce pe acoperișurile caselor și să nu se refugieze în poduri, astfel încât să aibă mai multe șanse de supraviețuire din calea apelor în creștere rapidă.

Autoritățile au emis avertismente către populație să nu părăsească locuințele inundate în condițiile în care multe dintre străzi sunt acoperite de ape.

Șeriful din Harris — care cuprinde mare parte din Houston — a anunțat că ofițerii săi au răspuns unor rapoarte neconfirmate potrivit cărora o femeie și copilul său ar fi decedat pe autostrada 10 din apropiere de Houston după ce mașina în care se aflau ar fi fost surprinsă de ape.

Un alt locuitor din zonă a descris faptul că ar fi văzut corpul unei femei plutind pe străzi în timpul inundației, în aceeași zonă vestică a orașului, mai transmite Reuters care citează postul local de televiziune abc13.

Cursele care urmau să decoleze și să aterizeze pe aeroportul din Houston au fost anulate duminică dimineața din cauza prezenței apei pe piste, iar Serviciul Național de Meteorologie a emis o alertă de inundații în zona înconjurătoare.

O persoană și-a pierdut viața, vineri, într-un incendiu declanșat în orașul Rockport, la 48 km nord de Corpus Christi după ce furtuna a atins suprafața de uscat, a confirmat primarul Charles Wax într-o conferință susținută sâmbătă. În aceeași zonă alte zeci de persoane au suferit răni precum fracturi.

Cea de-a doua victimă a furtunii Harvey a fost o femeie care s-a înecat sâmbătă în timp ce conducea pe străzile inundate din vestul Houston, conform sergentului Colin Howard din cadrul Departamentului de poliției Houston.

Harvey, cea mai puternică furtună care a lovit Texas din 1961 până în prezent, a ajuns pe uscat vineri seară, fiind clasificat drept uragan de categoria 4 pe scara Saffir-Simpson. Acesta a adus rafale de vânt de până la 209 km pe oră.

Sâmbătă noaptea, furtuna a desprins mai multe acoperișuri, a desțelenit copaci, a declanșat tornade și inundații și a întrerupt alimentarea cu energie electrică pentru circa 232.000 de locuitori, majoritatea din zona Houston, al patrulea cel mai populat oraș din Statele Unite.

De asemenea, Harvey a întrerupt aproximativ 25% din producția de petrol din Golful Mexic, după cum a anunțat sâmbătă Biroul pentru Aplicarea Legislației de Siguranță și de Mediu al Departamentului de Interne al SUA. Agenția Reuters a precizat că este vorba de o scădere de circa 428.568 de barili a producției zilnice de 1,75 milioane de barili. De vineri până sâmbătă, s-a întrerupt funcționarea altor instalații de extracție. Și producția de gaz a scăzut cu aproximativ 2,36 milioane de metri cubi pe zi.

Uraganul Harvey a fost retrogradat, sâmbătă, la nivelul de furtună tropicală, însă meteorologii se așteaptă ca fenomenul să stagneze în zona Texas timp de mai multe zile producând peste 100 de cm de precipitații, potrivit Centrului Național al Uraganelor care a fost descris de specialiști drept fenomen potențial “catastrofal” pentru acest stat american.

Sâmbătă, guvernatorul statului Texas, Greg Abbott a declarat starea de urgență în încă 20 de comitate pe lângă cele 50 din cele 254 de comitate texane în care fusese emisă această alertă. Abbott a adăgat că au fost activați 1.800 de soldați pentru a ajuta la îndepărtarea urmărilor uraganului, iar 1.000 de persoane vor conduce operațiunile de căutare și salvare.

Rockport a fost puternic afectat de furtuna care a provocat inundații pe străzile acestui oraș pe care au căzut cabluri de electricitate și numeroase obiecte purtate de vântul puternic.

Lucrători din cadrul serviciilor de urgență au fost trimiși în cele mai afectate zone pentru a evalua pagubele produse de uragan.

Garda de Coastă americană a anunțat că a salvat, sâmbătă, 20 de persoane aflate în ambarcațiuni și monitoriza două nave de croazieră ale Carnival Corp care transportă mii de persoane și se află în Golful Mexic.

Președintele american Donald Trump, care se confruntă cu primul dezastru natural de amploare din mandatul său, a semnat vineri o declarație pentru a facilita ajutorul federal și s-a întâlnit, sâmbătă, cu membrii cabinetului său pentru a stabili reacția federală la această furtună, se arată într-un comunicat al Casei Albe, citat de Reuters.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram