/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Tot mai mulți moldoveni renunță la telefonul fix. În 2017 au renunțat 13,3 mii de abonați

missing
28 august 2017, ora 11:00

În baza datelor prezentate de către 23 de furnizori activi de servicii de telefonie fixă, micșorarea numărului total de abonați a fost cauzată de diminuarea bazei de abonați ai SA „Moldtelecom” cu 13,3 mii (-1,3%), numărul acestora ajungând, la finele primului semestru, la 1 mil. 30,4 mii. Totodată, numărul cumulat de abonaţi ai celorlalți 22 de furnizori alternativi de telefonie fixă a înregistrat o creștere mică de 0,4% şi a însumat peste 128 mii. În urma acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă raportată la 100 de locuitori ai republicii a scăzut cu 0,3 puncte procentuale şi a ajuns la 32,6%.

Micşorarea volumului total al traficului de voce în reţelele fixe a fost determinată de diminuarea tuturor tipurilor de trafic. Astfel, traficul iniţiat către rețelele internaționale a scăzut cu 28,8%, traficul în cadrul acelorași reţele fixe – cu 12,6%, iar traficul către reţelele mobile – cu 11,3%. În consecință, traficul mediu lunar de voce per abonat (MoU) s-a micșorat cu 9,7% şi a alcătuit 187 minute (trei ore și șapte minute).

Diminuarea volumului total de vânzări ale serviciilor de telefonie fixă a fost cauzată de scăderea vânzărilor realizate de majoritatea operatorilor de pe piața respectivă. Dinamică negativă a vânzărilor a condus la micșorarea venitului mediu lunar per abonat (ARPU) cu circa 13,4 lei (-20,7%), acesta alcătuind 51,4 lei. SA „Moldtelecom” a înregistrat un ARPU de circa 55,6 lei, iar furnizorii alternativi – un ARPU mediu de 18 lei.

Specialiștii ANRCETI explică micșorarea numărului de abonaţi la serviciile de telefonie fixă, a traficului de voce și a vânzărilor acestor servicii prin utilizarea tot mai frecventă de către abonați a serviciilor voce oferite prin Internet și prin rețelele de telefonie mobilă, servicii care sunt mai avantajoase pentru utilizatori.

La finalul primului semestru al anului 2017, cotele de piață ale operatorilor de telefonie fixă, în funcţie de cifra de afaceri, aproape că nu s-au schimbat, față de anul 2016. Cota de piaţă a SA „Moldtelecom” a alcătuit 96,1%, iar cota cumulativă a furnizorilor alternativi de telefonie fixă – 3,9%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram