Dodon, în atenția Procuraturii Generale. Partidul Acțiune și Solidaritate a depus astăzi o plângere penală împotriva președintelui. Acesta este acuzat că ar fi săvârșit, de la începutul mandatului, mai multe încălcări, inclusiv trădare de patrie și acțiuni intenționate de dezbinare națională.

Așa cum au anunțat duminică, cei de la PAS au depus astăzi, la Procuratura Generală, un denunț penal împotriva lui Igor Dodon.

„În acest denunț penal noi am prezentat toate acțiunile persoanei respective pe care noi le considerăm contrare prevederilor legale și celor constituționale”, menționează Sergiu Litvinenco, membru PAS.

Fiecare articol din denunț îl inculpă pe Dodon pe cinci-șase capete de acuzare. De exemplu, PAS susține că Dodon ar fi încălcat legislația atunci când a participat la festivitățile prilejuite de ziua proclamării „Republicii Găgăuzia”, atunci când l-a felicitat cu ocazia victoriei în alegeri pe șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski sau atunci când a participat la evenimentele legate de împlinirea a 25 de ani de la instituirea misiunii rusești de pacificare la Nistru.

„Noi avem decizia curții Constituționale care spune că este neconstituțională prezența unei armate străine pe teritoriul Republicii Moldova”, mai menționează membrul PAS.

Litvinenco a precizat că nu se așteaptă la decizii miraculoase ale autorităților în legătură cu acest denunț penal, pentru că, spune el, Procuratura este controlată politic. El speră, totuși, ca acțiunile lui Dodon să primească o calificare juridică: „Cunoaștem un lucru. Aceste instituții sunt plătite din banii publici și ele trebuie să-și facă datoria în interesul cetățeanului. Președintele este ales prin fraudă și manipulare și încalcă prevederile legale”.

Cei de la Procuratura Generală au primit petiția. Aceasta urmează să fie examinată, iar cei de la PAS vor primi un răspuns.

Serviciul de presa al Președinției a refuzat sa comenteze denunțul PAS, precizând că șeful statului va veni ulterior cu o reacție.