Andrian Candu a susținut astăzi, 29 august, un breafing de presă în care a vorbit despre agenda ședinței Consiliului Suprem de Securitate chemată de Dodon. Potrivit, acestuia „Pe agendă sunt mai multe subiecte care sunt de competența Guvernului și nu sunt de competența Consiliului Suprem de Securitate(CSC) și nu țin de competența președintelui Dodon”.

Candu explică că unul dintre subiectele de pe agenda ședinței se referă la decizia Guvernului de al declara persoană non-grata pe vicepremierul Federației Ruse, Dmitrii Rogozin. „Punerea unui astfel de subiect pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Securitate considerăm că este o provocare și nu se urmărește nimic altceva decât să se politizeze acest subiect, pe care deja îl considerăm consumat. Noi nu vrem ca Consilul Suprem de Securitate să devină un instrument al confruntărilor, mai ales și geopolitice. Sunt multe subiecte legate de securitatea statului care pot fi pe agenda CSS , însă nu și cel care este legat de decizia Guvernului de al declara pe d. Rogozin persoană non-grata”, a declarat Candu.

Candu a specificat că Rogozin a fost declarat persoană non-grata din cauza comportamentului și declarațiilor ofensatoare care le-a adus la adresa cetățenilor R. Moldova și R. Moldova.

Din aceste considerente reprezentanții partidului democrat au decis să nu participe la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Candu a specificat că conducerea și reprezentanții Parlamentului și Guvernului nu vor participa la ședință. „Vreau să fiu înțeles corect, noi nu boicotăm Consiliul de Securitate, noi vom participa la ședințele acestuia când cu adevărat se vor reflecta sau se vor discuta pe agendă subiectele de securitatea statului R. Moldova”, a explicat Candu.

În același timp Candu a specificat că indiferent de pozițiile pe care le au cu președintele Dodon va exista o cooperare instituțională,. dar din cauza că acesta a pus subiecte pe agenda Consiliului de Securitate fără a coordona, consideră acest fapt drept o provocare.