Noi tensiuni între Rusia și Statele Unite. Administrația de la Casa Albă a cerut Kremlinului să își închidă de urgență consulatul din San Francisco. Această măsură este un răspuns la decizia luată de ruși luna trecută de a reduce în jumătate numărul diplomaților americani, aflați în Federația Rusă.

Pe lângă solicitarea de a-și închide urgent clădirea consulatului din San Francisco, reprezentanţii Departamentului de Stat au mai cerut Rusiei să predea controlul asupra unei arhive din Washington D.C., precum şi a unei anexe consulare din New York. Indicațiile ar fi fost date chiar de președintele Donald Trump. Se întâmplă după ce, în urmă cu o lună, guvernanţii ruşi au cerut Statelor Unite să-şi reducă la jumătate corpul diplomatic din Rusia, de la 755 la 455 de persoane. Decizia de atunci a fost legată de aplicarea a noi sancţiuni față de Kremlin.

„Procedura de închidere ar trebui să se încheie pe 2 septembrie. Am adoptat această măsura ca răspuns la decizia regretabilă luată de Rusia ceva mai devreme. Vrem să oprim mișcarea în jos, vrem să mergem înainte ca să obținem îmbunătățirea relațiilor. Căutăm soluții să facem asta. Dar vrem și să respectăm balanța”, a declarat ofițerul de presă al Casei Albe, Sarah Hucherbee Sanders.

Între timp, presa scrie că ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a discutat deja telefonic cu omologul său de la Washington, exprimându-şi regretul cu privire la escaladarea tensiunilor ce au dus la solicitarea de închidere a consulatului din San Francisco. Acesta, citat de presa rusă, a declarat că țara sa nu va lăsa fără răspuns închiderea consulatului din San Francisco.