Autorităţile din Statele Unite au preluat, duminică, controlul asupra a trei imobile ce au aparţinut misiunii diplomatice a Rusiei, acţiune motivată de acuzaţiile aduse Rusiei legate de ingerinţele în alegerile prezidenţiale americane din 2016, relatează Politico.com, citat de Mediafax.

Înainte de preluarea formală a imobilelor, autorităţile americane au efectuat mai multe inspecţii, aspect ce a generat nemulţumirea Moscovei. Sâmbătă, un adjunct al Ambasadei SUA din Rusia, a fost convocat la Ministerul de Externe din Moscova pentru a-i fi înmânată o notă de protest în privinţa inspecţiilor.

„Aceste inspecţii au fost efectuate pentru a securiza şi proteja imobilele şi pentru a confirma că Guvernul rus a eliberat respectivele sedii”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Autorităţile americane nu au oferit comentarii suplimentare, chiar dacă jurnaliştii din SUA au adresat întrebări legate pe implicarea serviciilor de informaţii în aceste inspecţii.

„Personalul nostru a părăsit sediul misiunii diplomatice. Oficialii SUA au rămas acolo. Nu avem nicio idee despre ce fac acolo. Ei au spus că vor face nişte materiale video”, a declarat Nicolai Lakonin, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei din Washington. El a adăugat că doi diplomaţi au fost de faţă la începutul. efectuării inspecţiilor.

„Doi oficiali ai Ambasadei au fost de faţă în timpul inspecţiei, însă la un moment dat autorităţile americane le-au cerut să părăsească sediul”, a afirmat Lakonin.

Administraţia Donald Trump a cerut, joi după-amiază, Rusiei să îşi închidă consulatul din San Francisco şi alte două anexe ca reacţie la activităţi ruse „neautorizate”. Recentele dispute diplomatice dintre Rusia şi SUA marchează, probabil, cele mai mari tensiuni diplomatice în relaţia bilaterală de la sfârşitul Războiului Rece.