/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Mold-street: ZEL Bălți devine treptat „oaza industrială” a Republicii Moldova

missing
03 septembrie 2017, ora 15:05

După stabilirea acestora în Republica Moldova, ZEL Bălți – care găzduiește reprezentanți importanți ai industriei automotive din UE și SUA – va putea deveni o „oază industrială” a țării, rivalizând astfel cu capitala ei.

Administrația ZEL Bălți a discutat recent cu reprezentanții câtorva companii din Uniunea Europeană care s-au arătat interesate de oportunitățile de afaceri oferite de zona respectivă și au vizitat țara pentru a-și face publice propunerile investiționale.

Designer pentru brandurile mondiale

Una dintre ele este compania franceză DIAM International. Directorul general al grupului, Benjamin Bullmer, a declarat în cadrul unei întrevederi cu conducerea Ministerului Economiei că intenționează să deschidă în Republica Moldova o fabrică cu 100 de locuri noi de muncă pentru conceptualizarea și producerea componentelor de design publicitar, folosit la promovarea mărfurilor și a produselor din diferite domenii. Șeful companiei a remarcat poziționarea geografică reușită a țării și acordurile de liber schimb atât cu UE, cât și țările CSI.

Împreună cu filialele sale, DIAM International proiectează, dezvoltă, fabrică și instalează o gamă de soluții de comercializare pentru punctele de vânzare cu amănuntul. Oferă soluții conceptuale și grafice, precum și materiale pentru amenajarea magazinelor, buticurilor în centre comerciale, a chioșcurilor, a interiorului aeroporturilor, farmaciilor, saloane de frumusețe, spitalelor și centrelor de sănătate. Acesta mai produce accesorii pentru articole cosmetice, electronice, vestimentație, vinuri și băuturi alcoolice, produse din tutun, bijuterii și ceasuri, și altele.

Printre clienții grupului se numără Calvin Klein, Dior, Dolce&Gabbana, Gucci, MaybelLine, Lancome, L’Oreal, MaxFactor, Olay, Samsunt, Laurent-Perrier, Braun, etc.

Furnizor pentru Tesla

Cealaltă companie, Coroplast Fritz Müller, este un producător de origine germană. Subsidiara din Moldova, Coroplast Harness Technology urmează să construiască hale de producție cu suprafața totală de circa 9.000 metri pătrați. Valoarea investiției anunțate este de 10 milioane de euro, iar numărul de angajări – potrivit comunicatului plasat pe site-ul companiei – va constitui 200 de persoane în primul an de activitate și va crește până la 600 până la sfârșitul anului.

Administrația ZEL Bălți a anunțat că firma respectivă va fabrica module de cablaj electric pentru industria automotive în subzona din Căușeni și se așteaptă la vânzări de circa 22 milioane de euro în prima fază a proiectului.

Un potențial candidat

Un potențial candidat este compania germană Himolla, specializată în fabricarea mobilei și tapițate, care reprezintă unul dintre cei mai mari producători de mobilă în Europa.

Volumul total al investițiilor în ZEL-uri, pe întreaga perioadă de activitate ale acestora, a însumat 305,3 milioane dolari până la 1 iulie 2017, sau cu 26,5% mai mult decât la situația din 1 iulie 2016. Cea mai mare este ZEL Bălți, având 11 subzone în Bălți, Strășeni, Orhei, Cahul și Căușeni, și o cotă a investițiilor de 36,5%.

În ZEL-urile moldovenești activează 167 rezidenți, iar numărul total al angajaților zonelor economice libere a depășit 9.200 de persoane, mai arată datele oficiale.

Republica Moldova are 7 zone economice (de antreprenoriat) libere: ZEL Bălți, ZEL Ungheni, ZAL Expo-Business-Chișinău, ZAL Tvardița, ZAL Taraclia, ZAL Valkaneș, ZAL Otaci-Business.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram