Judecătorii faţă de care a fost pornită urmărirea penală ar putea fi în mod obligatoriu suspendaţi din funcţie până la o decizie definitivă a instanţei judecătoreşti. În perioada respectivă, judecătorul bănuit nu va putea depune cerere de demisie sau de transfer. Dacă urmărirea penală încetează sau judecătorul este achitat, atunci acesta este restabilit în funcţie.

Modificările cu privire la procedura de eliberarea din funcţie a judecătorilor se conţin într-un proiect de lege al Ministerului Justiţiei, propus pentru consultări publice, transmite IPN.

Proiectul propune mai multe modificări la Legea cu privire la statutul judecătorului. Legea urmează să fie completată cu un articol care prevede că hotărârile prin care Consiliul Superior al Magistraturii îşi expune acordul sau dezacordul pentru pornirea urmăririi penale trebuie motivate şi se publică pe pagina web a acestuia.

Dacă de la emiterea hotărârii de eliberare din funcţie a judecătorului şi înaintarea propunerii preşedintelui Republicii Moldova, după caz, a Parlamentului, până la emiterea decretului preşedintelui Republicii Moldova, după caz, a hotărârii Parlamentului în acest sens, temeiurile de eliberare din funcţie a judecătorului s-au schimbat, Consiliul Superior al Magistraturii este obligat să modifice hotărârea respectivă.