/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

Leul, neatractiv peste Prut. De ce este dificil să schimbi lei moldovenești în România

04 septembrie 2017, ora 12:35

Solicitat de IPN, consultantul în management Valentin M. Ionescu de la București a spus că cererea pentru leul moldovenesc este foarte scăzută atât în cazul persoanelor fizice, cât și pentru firme. Potrivit Băncii Naționale a României, leul moldovenesc este cotat la aproximativ 0,21 bani. „Economia din Republica Moldova este mică și moneda nu este atractivă. Tranzacțiile cu o anumită monedă sunt influențate de schimbul de mărfuri și servicii. Or, schimburile între țările noastre au volume mici și nu au la bază această monedă de plată”, a subliniat expertul român.

În 2016, schimbul comercial între cele două state s-a cifrat la 1,35 miliarde de euro. „Republica Moldova, fiind pe sold negativ, nicio firmă din România nu utilizează leul moldovenesc. Moneda este slabă. Nu ai unde să o tranzacționezi. De aceea, tranzacțiile se fac în euro sau în dolari. Iar dacă cererea pentru leul moldovenesc este scăzută, casele de schimb valutar nu au interes să cumpere și să păstreze în stoc această monedă”, a explicat expertul.

Valentin M. Ionescu a mai spus că volumul de monedă (leu moldovenesc) emis de Banca Națională a Republicii Moldova și aflat în circulație în România este foarte scăzut.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram