Președintele Republicii Moldova și comandantul suprem al Armatei Naționale, Igor Dodon, nu a acceptat participarea unui contingent format din 57 de militari moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident”, ce se va desfășura în localitatea ucraineană Yavoriv, în perioada 7-23 septembrie 2017.

Potrivit scrisorii de intenție semnată de viceministrul Galbura, stagiul de pregătire menționat ar avea drept scop dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităților de adaptare și promovarea imaginii Armatei Naționale pe arena internațională.

Militarii Armatei Naționale participă anual la un astfel de stagiu pe teritoriul Ucrainei începând cu anul 1996, iar cheltuielile sunt acoperite de organizatori.

„Nu acceptăm participarea militarilor moldoveni la exerciții militare din afara țării”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

În răspunsul Președenției, care este semnată de către Artur Gumeniuc, consilierul în domeniul apărării și securității naționale, se menționează că Ministerul Apărării are nevoie de acceptul președintelui, în calitate de comandant suprem al Armatei, și nu doar de informarea instituției prezidențiale despre participarea la exerciții.

De menționat că, nu este pentru prima dată când șeful statului refuză participarea militarilor moldoveni la exerciții militare sau stagii de pregătire peste hotare.