Liberalii solicită Curții Constituționale anularea legii privind trecerea la sistemul electoral mixt - proiect votat de democrați, socialiști și popular-europeni. În opinia liderului PL, sistemul mixt va afecta substanțial democrația și statul de drept. Totuși, liberalii nu au de gând să se alăture protestului anunțat pentru 17 septembrie de opoziția anti-sistem.

„Sesizăm Curtea Constituțională și solicităm declararea neconstituțională în integralitatea sa, a acestui act în legislativ pentru a putea restabili echilibrul constituțional”, a menționat vicepreședintele PL, Valeriu Muntean.

Președintele liberal speră că magistrații Înaltei Curți vor da dovadă de profesionalism și corectitudine la examinarea acestei sesizări.

„Poporul este sub puterea suverană a statului și ea trebuie să fie formată corect așa cum prevede Constituția și celelalte norme internaționale la care am aderat”, a declarat Mihai Ghimpu, președintele PL.

La 20 iulie, 74 de deputați au votat trecerea la sistemul electoral mixt contrar protestelor stradale, organizate de opoziție și societatea civilă și contrar recomandării de bază a Comisiei de la Veneția de a nu se recurge la această schimbare, considerată extrem de periculoasă în condițiile Republicii Moldova. Igor Dodon a promulgat atunci legea controversată în mai puțin de patru ore. Sistemul electoral mixt presupune alegerea a 50 de deputați în baza listelor de partid, alți 51 urmând a fi aleși pe circumscripții uninominale.

Analiștii politici susțin că prin schimbarea sistemului electoral, actualii guvernanți, detestați pentru numeroasele scandaluri de corupție, și-au asigurat, cu ajutorul socialiștilor, rămânerea la putere și după alegerile din 2018. Opoziția anti-oligarhică – PAS și Platforma DA – a anunțat reluarea protestelor împotriva sistemului electoral mixt pe data de 17 septembrie. Liberalii au comunicat pentru TV8 că nu vor participa la aceste manifestații.