Igor Dodon a suspendat Hotărârea de Guvern aprobată în ședința de astăzi, 6 septembrie, prin care militarii moldoveni vor merge la stagiu în Ucraina. Despre acest fapt președintele țării a anuțat printr-un mesaj pe pagina sa de facebook în care anunță că pentru prima dată face uz de dreptul său constituțional de a suspenda actele Guvernului care contravin legii.

„Pentru prima dată în calitatea mea de șef al statului, am decis să fac uz de dreptul meu constituțional, conform art.88 al. i din Constituția RM care prevede că șeful statului „suspendează actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale”, a scris Dodon.

Dodon a menționat că astfel a constatat că Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art.33, al.3 care prevede că „Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate”.

„Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodată, nu vom împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciții pacificatoare sub egida ONU”, a specificat șeful statului.

În încheierea mesajului său Dodon afirmă că forțele armate, inclusiv Ministerul Apărării se află într-o stare deplorabila, „cea mai critică de până acum, grație guvernărilor eurounioniste, din anul 2009 până în prezent. Aceste structuri trebuie reformate integral, capacitățile dezvoltate în interiorul țării, în conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vândut armamentul și au adus la o așa situație – vor fi trași la răspundere, inclusiv penală”, a declarat Dodon.