Guvernul și Președinția se confruntă în spațiul public. Asta după ce Executivul a încercat astăzi să anihileze, prin hotărâre, o interdicție impusă de Igor Dodon pentru participarea militarilor moldoveni la un stagiu ce urmează să aibă loc în Ucraina. La doar câteva minute după aprobarea hotărârii de către Guvern, președintele a anunțat că o suspenda. Premierul l-a acuzat pe șeful statului că vrea să slăbească armata.

Stagiul de pregătire „Rapid Trident” urmează să se desfăşoare în perioada 8-23 septembrie la Lvov. Militarii moldoveni participă la acest exercițiu în fiecare an, din 1996. Anul acesta, însă, șeful statului, care este și comandantul suprem al forțelor armate, a pus piciorul în prag, interzicând participarea militarilor moldoveni la aceste aplicații. Guvernul a încercat să deblocheze astăzi situația prin hotărâre. Viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, a menționat că toate cheltuielile pentru participarea militarilor moldoveni la aplicațiile din Ucraina vor fi acoperite de organizatori.

Contengentul al Armatei Naționale va participa la evenimentul respectiv doar cu echipament militar individual”, a declarat viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura.

Ieri, Președinția i-a transmis o scrisoare Ministerului Apărării prin care îi interzice trimiterea a 57 de militari ai Armatei Naționale la acest stagiu. Astăzi, Guvernul a decis, prin hotărâre, absolut contrariul – a permis contingentului de militari să meargă la aplicațiile din Ucraina, premierul Pavel Filip invocând obligația Executivului de a asigura creșterea capabilității Armatei Naționale.

Eu nu văd temeiuri în a refuza, participarea la exerciții și aplicații a armatei naționale, doar dacă vrei să slăbești armata”, a explicat premierul, Pavel Filip.

La doar câteva minute după aprobarea hotărârii Guvernului, președintele a anunțat că a făcut uz de prerogativele sale și a suspendat-o până la pronunțarea Curții Constituționale. Adică a blocat din nou participarea militarilor moldoveni la stagiul militar de la Lvov.

O țară neutră nu are ce căuta sub egida pleibiscitei militare sub egida unui bloc paramilitare”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Ion Ceban.

Aplicațiile militare, care vor începe poimâine la Lvov, au drept scop promovarea imaginii Armatei Naționale în plan internațional. Anterior, Igor Dodon a blocat și participarea militarilor moldoveni la exercițiile NATO din România, invocând statutul de neutralitate. Potrivit lui Pavel Filip, este a 6 oară când Igor Dodon le interzice militarilor moldoveni să se deplaseze la exerciții militare în afara țării.