Președintele a returnat Parlamentului proiectele de lege cu privire la împuternicirile acordate Găgăuziei. Igor Dodon susține că acestea nu corespund propunerilor elaborate de grupul de lucru al Parlamentului, Adunării Populare a Găgăuziei şi reprezentanţilor societăţii civile.

„Suntem datori să păstrăm pacea şi unitatea societăţii noastre. Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, din 23 decembrie, 1994, a reprezentat un compromis, necesar pentru excluderea escaladării conflictului existent la acel moment. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca legea din 1994 să funcționeze în deplină măsură, iar toate modificările sau completările să fie făcute în spiritul acestei legi”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Șeful statului susține că va insista ca legile privind Găgăuzia să fie adoptate în redacția propusă de către grupul de lucru al Parlamentului, Adunării Populare a Găgăuziei şi reprezentanţilor societăţii civile.

Proiectele acordă Regiunii Găgăuze un statut special și o autonomie mai largă. Astfel, satele, comunele, orașele și municipiile din Republica Moldova sunt autorități de nivelul unu, raioanele și municipiile Chișinău și Bălți – de nivelul doi, iar UTA Găgăuzia – administrație cu statut special.