Președintele țării, Igor Dodon, a dispus astăzi dimineață efectuarea a unui control în Batalionul 22 de menţinere a păcii şi Brigada 1 „Moldova”. Dispoziția a fost emisă pentru a verifica dacă militarii moldoveni au plecat la exercițiul militar „Rapid Trident 2017” din Ucraina. Totodată, Ion Ceban menționează că că cei care nu s-au subordonat deciziei sale de a nu pleca la exercițiile militare din Ucraina vor fi retrogradți în grade militare.

„Noaptea, poate chiar și după miezul nopții, au publicat în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern ilegală cu privire la participarea reprezentanților efectivului Armatei Naționale la exercițiile militare din Ucraina.
S-au obișnuit să ia decizii noaptea. Reiterăm, că deplasarea militarilor moldoveni în aceste circumstanțe este contrară prevederilor constituționale, dar și a altor legi ale Republicii Moldova.

Hotărârea de Guvern a fost suspendată prin decret de către Președintele Republicii Moldova, imediat după publicare. A trebuit s-o facem, cu regret, tot la miezul nopții și rămâne în vigoare până la decizia definitivă a Curții Constituționale.

Președintele, la prima oră, a dispus prin ordin să fie efectuat un control în unitățile militare pentru a investiga situația minuțios, prezența sau absența militarilor și a lua decizii ce se impun, în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv și retrogradarea responsabililor în gradele militare”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că, un contingent al Armatei Naţionale, format din 57 de militari, urma să participe, în perioada 7-23 septembrie curent, la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfăşurat la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina.

Scopul aplicaţiilor este dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale pe arena internaţională, pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menţinere a păcii. În cadrul activităţii, militari din 14 ţări îşi vor testa interoperabilitatea la îndeplinirea în comun a misiunilor practice la punctele de comandă şi control, de escortare a convoiului, de realizare a cordonului, operaţiuni de patrulare, dar şi de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate şi proceduri de evacuare medicală.

La „Rapid Trident 2017” participă circa 1.800 de militari din 14 ţări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Romania, Turcia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii.