Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării a comentat decizia autorităților ucrainene de a interzice învățământul în limba română. Acesta spune că decizia dată este un act surprinzător și neprietenesc atât la adresa României cât și la adresa Republicii Moldova.

„Lipsirea a peste cinci sute de mii de etnici români de studiile în limba maternă vine în contradicție cu relațiile de prietenie, cooperare și buna vecinătate ce caracterizează relațiile dintre cele trei state și încalcă în mod flagrant angajamentele internaționale și europene asumate de Ucraina”, a scris Șalaru pe pagina sa de facebook.

Totodată, fostul ministru a declarat că solicită premierului Pavel Filip ca în cadrul discuțiilor de la Odessa cu primul ministru al Ucrainei să ceară omologului său reevaluarea și corectarea în spirit european „a acestor acte legislative care, odată aplicate, ar duce la deznaționalizarea etnicilor indiferent dacă ei se identifică români sau moldoveni”.

De asemenea, a solicitat ministerului de Externe să demareze discuții cu omologii lor de la Kiev pentru a stopa această lege „care va duce cu siguranța la afectarea relațiilor bilaterale”.

Amintim că în seara zilei 4 septembrie 2017, ora 18:21, Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă Lege a Educației prin care introduce în școli sistemul de 12 clase. În același timp, Legea adoptată reprezintă o mare lovitură împotriva comunității românești din Ucraina și altor minorități etnice, fiindcă desființează sistemul de învățământ în limba maternă. Potrivit art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană). Așadar, după posibila semnare a legii de către președintele Petro Poroșenko, școlile actuale cu limba română de predare vor fi lichidate.