/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Șalaru: Decizia Kiev-ului de a închide școlile cu predare în română - gest neprietenesc în adresa Moldovei și României

missing
07 septembrie 2017, ora 15:43

„Lipsirea a peste cinci sute de mii de etnici români de studiile în limba maternă vine în contradicție cu relațiile de prietenie, cooperare și buna vecinătate ce caracterizează relațiile dintre cele trei state și încalcă în mod flagrant angajamentele internaționale și europene asumate de Ucraina”, a scris Șalaru pe pagina sa de facebook.

Totodată, fostul ministru a declarat că solicită premierului Pavel Filip ca în cadrul discuțiilor de la Odessa cu primul ministru al Ucrainei să ceară omologului său reevaluarea și corectarea în spirit european „a acestor acte legislative care, odată aplicate, ar duce la deznaționalizarea etnicilor indiferent dacă ei se identifică români sau moldoveni”.

De asemenea, a solicitat ministerului de Externe să demareze discuții cu omologii lor de la Kiev pentru a stopa această lege „care va duce cu siguranța la afectarea relațiilor bilaterale”.

Amintim că în seara zilei 4 septembrie 2017, ora 18:21, Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă Lege a Educației prin care introduce în școli sistemul de 12 clase. În același timp, Legea adoptată reprezintă o mare lovitură împotriva comunității românești din Ucraina și altor minorități etnice, fiindcă desființează sistemul de învățământ în limba maternă. Potrivit art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană). Așadar, după posibila semnare a legii de către președintele Petro Poroșenko, școlile actuale cu limba română de predare vor fi lichidate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram