/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Ministerul Finanțelor va avea un sistem electronic ce va semnala încălcările din cadrul licitațiilor publice

missing
10 septembrie 2017, ora 08:00

WNISEF va acoperi toate cheltuielile de finanțare și va transmite gratuit Ministerului Finanțelor un program inovator – modulul electronic Business Intelligence (BI) care va asigura accesul deplin la informațiile de interes public și va genera rapoarte referitor la procedurile de achiziții publice efectuate prin noul sistem MTender. De asemenea, instrumentul propus de Fond va integra și datele pe anii precedenți care sunt disponibile la Agenția de Achiziții Publice. Respectiv, autoritățile contractante și societatea civilă vor utiliza analize comparative pe sistem.

„Instrumentul va îmbunătăți capacitatea societății civile de a monitoriza cum funcționează noul sistem electronic de achiziții publice, MTender. Ministerul Finanțelor, la rândul său, va folosi experiența ONG-urilor pentru crearea unor rapoarte interactive și pe înțelesul publicului”, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Modulul de BI este un suport real pentru Ministerul Finanțelor pentru luarea de decizii și ajustări a politicilor în domeniul achizițiilor publice, întrucât instrumentul oferă și avertizări referitor la trenduri și probleme de sistem.

Ministerul Finanțelor, WNISEF, BERD și alte 7 ONG-uri au semnat un Memorandum privind cooperarea în implementarea în Republica Moldova a unui sistem transparent și eficient de achiziții publice, iar semnatarii și-au asumat să contribuie la dezvoltarea instrumentului de Business Intelligence și, respectiv, a sistemului electronic MTender.

„Succesul reformei achizițiilor publice se bazează pe triunghiul cooperării: stat, mediul de business și societatea civilă. Cel mai bun exemplu al unei astfel de sinergii am asistat-o în Ucraina și credem că MTender în Moldova va prezenta rezultate la fel de bune”, a spus managerul de program Dezvoltare economică locală WNISEF, Irina Ozymok în cadrul conferinței comune desfășurate la Chișinău.

Reamintim că reforma sistemului de achiziții publice în Moldova a fost anunțată în 2016. Începând cu ianuarie 2017, demarează un program-pilot de achiziții electronice, MTender, care contribuie la creșterea semnificativă a transparenței și a concurenței. La moment, programul testează procurările cu valoare micro, în câteva luni în sistem vor fi introduse și procedurile de valoare mică, iar din 2018 va fi aplicat pe întreg spectrul de achiziții publice.

Achizițiile electronice sunt parte a reformei sistemului de achiziții publice. Introducerea acestora este prevăzută și în Strategia de dezvoltare a sistemului de achiziții publice pentru anii 2016-2020 și planul de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Western Union Enterprise Fund (WNISEF) este un fond regional de investiții cu mai mult de două decenii experiență de succes. Fondul este finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare Internațională (USAID), portofoliul său constituie circa 150 mil. dolari. Este pionier în Ucraina și Republica Moldova. WNISEF finanțează programe inovatoare, orientate spre reforme cu impact major asupra populației.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram