/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Taxele ilegale în școli – o ilegalitate combătută în șoaptă. 1,5 milioane de lei adună anual o Asociație de părinți

missing
11 septembrie 2017, ora 19:06

Deși există un ordin din 2016, care interzice „colectarea ilicita de bani, sub orice pretext, în instituțiile de învățământ”, părinții sunt jecmăniți în continuare prin diferite scheme. Deși sunt la curent cu interdicțiile, profesorii tolerează, iar unii chiar încurajează perceperea taxelor ilicite. Au și o scuză: „Dacă părinții binevoiesc să ofere bani – să o facă!”.

Reprezentanții unei asociații obștești atenționează că în mai multe licee din capitală elevilor li se cere să achite așa-numitele „taxe de școlarizare” printr-o schemă ce mimează legalitatea: după ce achită banii, lor li se eliberează un bon de plată pe care scrie „Donație”. Sumele colectate sunt impresionante – 1,5 milioane de lei timp de un an.

Atunci când elevilor le este înmânată această chitanță, ei cred că ei plătesc pentru liceu, pentru că asociația data poartă numele liceului. După cum vedeți, 350 000 pentru proiecte educaționale. Trezește indignarea – 50 de mii pentru material didactic și 50 de mii pentru rechizite la ed. fizică”, explică Dumitru Roibu, lider AO „Urmașii lui Ștefan”.

Unul dintre voluntarii asociației susține că s-a confruntat personal cu situația în care a fost amenințată cu probleme de către administrația liceului la care își făcea studiile.

Dacă te opuneai acestui sistem de a plăti studiile, erai amenințat și chiar eu am fost cea care m-am opus, mi-au spus că riști să nu ai diploma de BAC și atunci evident, am achitat această taxă”, afirmă Anastasia Foiu, AO „Urmașii lui Ștefan”.

În timp ce unii părinți se opun taxelor ilicite, alții spun că nu cunosc nimic despre acest fenomen.

Nu am achitat nimic. –Nu vi s-a cerut bani? –Nu mi s-a cerut nimic absolut”;

Nu e bine. Mai bine statul să achite. Că părinții poate au, poate n-au – și îi pun într-o situație că trebuie să achiți chiar dacă n-ai bani”;

Două sute de lei pe lună. –Cum credeți că ar putea fi lichidat acest fenomen? –Guvernul trebuie să ia măsuri cu așa ceva, nu părinții”.

Elevii recunosc că aduc bani la școala pentru așa numitul „fond al școlii”.

Eu personal achit fundația clasei, a școlii, în sens că merge spre binele școlii. Dvs cât achitați? -150 de lei”;

Este o taxă, fundația pe care o achităm și deja arenda manualelor. Însă, colectarea pentru curățenie sau altceva, consider că ar fi banii rezervați de stat”.

Liceul „Ștefan cel Mare” din capitală este la autogestiune. Administrația liceului susține că părinții pot dona bani, dar numai benevol. Directorul liceului ne-a spus că administrația intenționează să înregistreze fundația care se va colecta banii la Ministerul Justiției.

În cazul în care părinții consideră de cuviință că ar trebui să se implice, pot contribui cu ceva la amenajarea liceului, ei contribuie. Statul ar trebui să calculeze, să fie majorată leafa profesorilor, pentru că în așa condiții când prețurile cresc foarte rapid, și acelea 8, sau 11 procente este foarte puțin”, susține Serghei Axînte, directorul liceului teoretic „Ștefan cel Mare”.

Șeful interimar al Direcției generale educație a Primăriei Chișinău a semnat, la sfârșitul săptămânii trecute, un ordin prin care a interzis taxele de înmatriculare în instituțiile bugetare. Prin același ordin, li s-a interzis profesorilor să primească vreun fel de beneficii din partea elevilor și părinților.

Nu contează, instituția că este sau nu la autogestiune. Oricum, trebuie să ai înregistrat în cadrul instituției o asociație legală de părinți care să justifice aceste colectări de bani care au loc”, Alexandru Fleaș, șef interimar DGETS

Săptămâna trecută, reprezentanții mai multor asociații obștești au făcut un apel public de atenționare a comitetelor părintești referitor la colectarea taxelor informale în sectorul educației. Potrivit datelor asociației „Părinți Solidari”, taxa percepută anual în mod ilegal în școli și grădinițe este de aproximativ 1 milion de lei per instituție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram