Vladimir Plahotniuc, Președintele Partidului Democrat (PD), a înaintat candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Declarația a fost făcută în cadrul breafingului săptămânal al PD.

Plahotniuc a menționat că Sturza este singura candidatura din partea coaliției de guvernare. În privința reacției lui Dodon, Plahotniuc a declarat: „Noi avem deja o decizie a Curții Constituționale din ianuarie 2017, prin care Președintele este obligat să numească o candidatură înaintată în mod repetat”.

Actualmente, Sturza este vicepreședintele PPEM.

Acesta este licențiat în Finanțe, Academia de Studii Economice din Moldova. A activat în Guvern în perioada 2009–2013, fiind Consilier al prim-ministrului Republicii Moldova, Guvernul Filat. În perioada 2013-2015 a fost Șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova, Guvernul Filat. În perioada 2013-2015 a fost Șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova, Guvernul Leancă. Din 2015 și până în prezent este moderator Reforma administrației publice în cadrul Institutului de Politici și reforme Europene.