/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Cetățenii vor putea să își exprime opinia față de calitatea serviciilor publice datorită unei aplicații IT

13 septembrie 2017, ora 06:10

„Aplicația, bazele căreia le punem astăzi, va contribui atât la identificarea problemelor care trebuie să fie abordate pentru îmbunătățirea calității serviciilor publice, cât și pentru evaluarea pașilor întreprinși de instituțiile publice pentru modernizarea serviciilor pe care le prestează”, a afirmat Valentin Guznac, Secretar General Adjunct al Guvernului Republicii Moldova.

Pentru a elabora un instrument cât mai eficient atât din punct de vedere al utilizatorilor, cât și cel al prestatorilor de servicii, experții MiLab au efectuat o serie de interviuri și discuții de tip focus grup în șapte oficii teritoriale ale CNAS situate în Chișinău, Ialoveni, Cahul, Bălți și Comrat. Echipa de cercetare a analizat diverse aspecte ale experienței utilizatorilor, stabilind atitudinile, comportamentele și provocările respondenților atunci când sunt întrebați în ce măsură sunt satisfăcuți de calitatea serviciilor prestate.

„Cercetarea etnografică ne-a permis să înțelegem care sunt așteptările cetățenilor cu privire la modul în care trebuie să arate acest instrument, care trebuie să fie canalele de comunicare, cum această evaluare se va plia în procesele de operare interne în cadrul CNAS. Noi am lucrat cu oamenii în etate – aceasta fiind o categorie specifică în ceea ce privește accesul la informație, folosirea Internetului și serviciilor electronice. Ideea de bază este că elaborând un instrument pentru acest grup noi vom putea cuprinde așteptările și celorlalte categorii de beneficiari”, a menționat Laura Grecu, președinta Casei Naționale de Asigurări Sociale.

În baza rezultatelor acestei cercetări, echipele de dezvoltatori trebuie să propună soluții. Participanții la atelier vor fi ghidați de mentori, iar un juriu profesionist va evalua la final soluțiile prezentate. Echipa care va dezvolta cea mai bună soluție se va alege cu 10.000 de dolari SUA, acordați de PNUD Moldova. Premiul va fi acordat pentru dezvoltarea și implementarea soluției propuse. Inițial instrumentul va fi testat în cadrul oficiilor teritoriale ale CNAS, ulterior fiind integrat și în alte instituții.

Prototipul instrumentului va fi elaborat în decurs de două săptămâni, iar aplicația propriu-zisă va fi lansată în noiembrie 2017.

Atelierul este organizat de Laboratorul de Inovații Sociale din Moldova (MiLab) – proiect comun al PNUD Moldova și Cancelariei de Stat – în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) și se va desfășura timp de două săptămâni. Inițiativa este susținută de Guvernul Slovaciei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram