Două cadre medicale din Uganda au fost prinse în flagrant luând mită de la o pacientă, dar nu una obișnuită, ci chiar de la titulara portofoliului Sănătății, pe care cei doi au făcut-o să plătească servicii care sunt în mod normal gratuite, anunță Agerpres.

Ministrul Sănătății din Uganda, Sarah Opendi, a sosit vineri cu un taxi motocicletă la spitalul Naguru din capitala Kampala, purtând văl peste față pentru a nu fi recunoscută. „Am primit numeroase plângeri cu privire la personalul spitalului, care cere bani de la pacienți”, a spus doamna Opendi.

Ea a explicat că, în timp ce se dădea drept o pacientă obișnuită, i s-au cerut 150.000 de șilingi (35 de euro) pentru teste de laborator, „care se presupune că sunt gratuite”. „I-am spus că nu am bani, dar el (cadrul medical) a insistat”, a spus ea.

A fost apoi trimisă la o asistentă pentru a obține benzi de testare. Din nou i s-au cerut bani. „Am plătit și apoi am sunat la poliție, care i-a arestat pe cei doi angajați”, a adăugat ministrul.

Directorul adjunct al spitalului, Stephen Kyebambe, a ținut să-i mulțumească doamnei Opendi pentru arestarea celor doi. „Dna ministru trebuie să fie felicitată pentru că a scos la lumină infracțiunile acestor escroci în spitalul nostru”.

Faptul de a cere bani pacienților este un lucru obișnuit în spitalele publice ugandeze, unde unele categorii de cadre medicale sunt plătite doar cu 60 de euro pe lună.