Bogați chiar dacă nu sunt sponsorizați de Vladimir Plahotniuc. În primul trimestru al acestui an, PD a beneficiat de donații mai mari de 75 de mii de lei de la o singură persoană. CEC solicită ca sursa veniturilor să fie verificată de Inspectoratul Fiscal. Democrații afirmă ca ei nu comentează decizia CEC.

CEC a examinat astăzi rapoartele financiare ale PDM și a constatat că democrații au primit donații ce depășesc limita permisă de lege. Raportorul, Veaceslav Agrigoroaie, a anunțat că va fi înaintată o solicitare la FISC în vederea verificării donațiilor primite de PD, care depășesc limita permisă de lege.

În lista donatorilor apar două persoane – Croitor Vladimir și Ioniță Constantin – care au donat Partidului Democrat mai mult de 75 de mii de lei. Aceștia sunt doar doi donatori din lista de 2259 care s-au „jertvit” pentru democrați în primul trimestru al anului.

Ceilalți, de asemenea, au donat sume impunătoare cum ar fi 70.000 și 50.000 mii de lei. În 2016, nici Andrian Candu, nici nașul său, Vladimir Plahotniuc, nu au donat bani PD.

Menționăm că șapte partide politice nu au prezentat la CEC evidenta cheltuielilor efectuate în prima jumătate a anului.

Cinci formaţiuni repetat au încălcat legislaţia în acest sens. În privinţa lor a fost iniţiată procedura de sancţionare contravenţională pentru neprezentarea rapoartelor privind finanţarea campaniei electorale în termenul şi în formatul stabilite, încălcări care se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale.

Termenul limită de prezentare a rapoartelor financiare la CEC pentru prima jumătate a anului a fost 15 iulie.