Angajații Poliției de Frontieră au zădărnicit planurile unui cetățean al Turciei, dat în căutare internațională pentru comiterea unui omor, în timp ce intenționa să treacă frontiera de stat în baza unui pașaport fals. În prezent, străinul este plasat în arest preventiv la Penitenciarul nr.13 din capitală, până va fi luată decizia extrădării acestuia.

Astfel, la începutul lunii curente, prin sala VIP a punctului de trecere a frontierei ”Aeroportul Internațional Chișinău”, s-a prezentat pentru deplasarea în Irak, cu ruta charter, un bărbat de 21 de ani. La controlul de frontieră, tânărul s-a legitimat cu un pașaport, eliberat de autoritățile din Irak. În timpul procesării datelor din pașaport, polițistul de frontieră a observat la persoana vizată un comportament vizibil agitat, fapt ce a dus la suplimentarea verificării documentului. Urmare a cercetării minuțioase a pașaportului au fost confirmate bănuielile angajatului Poliției de Frontieră, actul era contrafăcut. Pentru ca străinul să nu poată fi identificat al cărui stat aparține, acesta a recurs la deteriorarea amprentelor digitale, prin mușcarea cu dinții.

La scurt timp, grație bunei conlucrări și operativității schimbului de informații cu subdiviziunile MAI, Procuraturii municipale, dar și reprezentanții structurilor internaționale, inclusiv FBI, s-a reușit de stabilit identitatea tânărului, fiind vorba despre un cetățean al Turciei.

Conform informației deținute, în 2015 persoana dată a înjunghiat fatal un bărbat într-un centru comercial din Turcia, și a încercat în același an să intre în Republica Moldova cu un paşaport fals. Și în cazul precedent, a fost prins de polițiștii de frontieră, însă pentru a nu fi atras la răspundere, cetățeanul turc a încercat să mituiască angajatul Poliției de Frontieră, cu o sumă de cinci mii de euro. Fapta sa a fost sesizată la Procuratura anticorupție, în urma căruia tânărul a fost reţinut şi condamnat la doi ani de pușcărie. El şi-a ispăşit pedeapsa într-o închisoare din R. Moldova.

Toate informațiile acumulate despre activitatea ilicită a cetățeanului Turciei au fost puse la dispoziția autorităților de ocrotire a normelor de drept din Turcia, pentru a iniția procedura de extrădare și luarea măsurilor legale ce se impun în privința străinului.