Parlamentul, reunit în ședință comună, a adoptat cu unanimitate de voturi, o declarație referitoare la drepturile minorităților din Ucraina ca urmare a modificării Legii Educației în această țară, senatorii și deputații adresând un apel pentru soluționarea cât mai grabnică a actualei situații, menționează Agerpres.

Potrivit declarației adoptate, Parlamentul urmărește „cu îngrijorare și maximă atenție” evoluțiile generate de recenta adoptare în Rada Supremă a Ucrainei a Legii Educației, care „limitează drastic dreptul la educație în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina, eveniment care a trezit o profundă preocupare și îngrijorare în România”.

„Solicită și își exprimă încrederea că Radă Supremă va asigura, în cel mai scurt timp, un cadru legislativ care să garanteze protecția drepturilor cetățenilor aparținând minorităților naționale din Ucraina, începând cu etnicii români din această țară, acordând o atenție deosebită celor lingvistice, care să respecte prevederile convențiilor internaționale relevante. În cadrul acestui proces, consultarea directă cu reprezentanții autorizați ai minorităților naționale, în principal ai etnicilor români din Ucraina, apare drept oportună și necesară”, se transmite prin declarație.

Parlamentul susține necesitatea și solicită implicarea instituției prezidențiale a Ucrainei în soluționarea favorabilă a problemei prin retrimiterea la Rada Supremă a Legii Educației, pentru reexaminare, și solicită președintelui și Guvernului României să acționeze ferm în plan bilateral și în cadrul structurilor internaționale relevante pentru asigurarea unei protecții adecvate a identității lingvistice, culturale și religioase etnicilor români din Ucraina.

În declarație se menționează că o delegație de parlamentari români va merge în Ucraina pentru a iniția un dialog politic cu autoritățile competente, în scopul soluționării conform standardelor europene a situației.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!