Un elicopter de luptă rusesc Ka-52 a scăpat din eroare rachete asupra unei mulțimi de spectatori în timp ce simula un atac în cadrul exercițiului „Zapad-2017”, în urma incidentului fiind rănite grav două persoane, relatează Agerpres.

Incidentul s-a petrecut pe terenul de antrenament „Lujski” de lângă Sankt-Petersburg, când a avut loc o lansare accidentală a câtorva rachete de tipul „aer-sol” asupra unor spectatori, ca urmare a unei defecțiuni tehnice. Nu se precizează câte rachete au plecat în direcția publicului.

„Fragmente de rachetă au căzut pe o suprafață mare, două autoturisme au ars, iar două persoane au fost rănite grav, în prezent fiind spitalizate. Persoanele rănite sunt probabil jurnaliști”, a indicat sursa citată de 66.ru.

Data exactă când s-a produs incidentul nu este specificată. Interlocutorul publicației electronice amintite s-a limitat să spună: „ieri sau alaltăieri”, adică pe 17 sau 18 septembrie. O înregistrare cu acest incident a fost difuzată de canale media ruse.

Potrivit serviciului de presă al Districtului militar Vest din Rusia, la 17 septembrie, „în cadrul exercițiului strategic comun ruso-belarus ‘Zapad-2017’, elicoptere de atac Mi-28N și Ka-52 (…) au îndeplinit — pe terenul ‘Lujski’ — sarcini de recunoaștere aeriană, aplicând lovituri cu rachete asupra unor ținte la sol, în scopul asigurării securității aeriene pentru trupele terestre”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dorit să facă vreun comentariu cu privire la acest subiect, afirmând că aceasta ține de competența mai degrabă a Ministerului Apărării decât a administrației prezidențiale, a relatat agenția de presă TASS.

Însuși președintele rus Vladimir Putin a asistat luni la o etapă a acestor exerciții pe terenul de antrenament „Lujski” de lângă Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei), la aproximativ 100 de kilometri est de granița cu Estonia.

Exercițiile Zapad-2017, la care participă peste 12.700 de militari, simulează situații de luptă pe uscat, în aer și pe mare în Belarus, vestul Rusiei, Marea Baltică și în enclava Kaliningrad.