Peste 70.000 de persoane au primit vineri ordinul de a evacua o zonă din nord-estul statului Puerto Rico, după ce un baraj a cedat în urma ploilor diluviene aduse de uraganul Maria, care a făcut cel puțin 13 morți în acest teritoriu american, ridicând la 33 numărul victimelor în ansamblul insulelor din Marea Caraibilor, informează Agerpres.

Barajul din Guajataca, în nord-estul insulei, a cedat vineri după-amiază, provocând inundații și „o situație extrem de periculoasă” de-a lungul râului Rio Guajataca.

„Toate zonele adiacente râului Guajataca trebuie evacuate imediat. Viețile oamenilor sunt în pericol”, a anunțat serviciul meteorologic pe contul său de Twitter. Ricardo Rossello, guvernatorul din Puerto Rico, a ordonat la puțin timp după aceea evacuarea a 70.000 de persoane din acea zonă.

Puerto Rico se afla deja vineri într-o situație îngrijorătoare, din cauza inundațiilor și a ploilor torențiale, care sunt așteptate să cadă până sâmbătă. Acest teritoriu american cu 3,4 milioane de locuitori a rămas fără electricitate pentru o perioadă ce ar putea dura câteva luni, iar rețeaua sa de telecomunicații a fost aproape în întregime distrusă.

„Puerto Rico este complet distrus”, a declarat joi președintele american Donald Trump, după ce a decretat stare de catastrofă naturală, eliberând fonduri pentru ajutorare de urgență și pentru reconstrucția insulei.

Maria este „furtuna cea mai devastatoare” produsă în aproape un secol, potrivit autorităților. În 1928, uraganul Okeechobee a făcut 300 de morți.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!